Växjö kommun följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och tar löpande beslut om åtgärder. Vi samverkar med andra myndigheter i regionen och uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.
Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Du är skyldig att:
Vissa av kommunens verksamheter är stängda med anledning av coronapandemin och rekommendationen att man inte ska träffas i större grupper:
Växjö kommun kan, i samarbete med civilsamhällesorganisationer och deras volontärer, hjälpa dig som är äldre än 70 år att till exempel handla mat. Tjänsten är helt kostnadsfri.
Ring oss på Växjö kommun på telefon 0470-410 00 och anmäl ditt behov. Du blir sedan uppringd för information om dag och tidpunkt.
För att undvika smittspridning sker betalning genom faktura.
För att fortsätta skydda våra äldre uppmanar kommunen anhöriga till att vara väldigt restriktiva när det kommer till besök, även under kommande storhelger. I dagsläget råder inget besöksförbud i kommunen utan det är upp till var och en att ta ansvar.
Varje omsorgstagare kan utse en person som får komma på fria besök, förutsatt att besökaren är fri från symptom och följer rekommendationer. Vi rekommenderar att besöken sker på en säker mötesplats inomhus. Den person som omsorgstagaren utser kan vara make/maka, barn, syskon eller annan närstående som man ofta har kontakt med. En omsorgstagare kan bara utse en person som kan komma på fria besök.
Vid vård i livets slutskede, ta kontakt med det aktuella boendet och prata med enhetschef och sjuksköterska.
Inom vård och omsorg arbetar vi alltid enligt nationella riktlinjer för basal vårdhygien. Det innebär att vi tvättar och spritar händerna och att vi använder handskar och skyddskläder när det behövs. Medarbetare använder munskydd vid ansiktsnära arbete hos omsorgstagare. Alla medarbetare har arbetskläder som byts och tvättas varje dag. Vi följer utvecklingen av coronaviruset och spridningen av det och tar löpande beslut om det skulle krävas.
När det finns misstänkta eller konstaterade fall av covid-19 ska personalen använda extra skyddsutrustning. Skyddsutrustningen består av:
Munskydd som används vid fel tillfälle kan öka risken för smittspridning eftersom coronavirus är en dropp- och kontaktsmitta. Kontaktsmitta kan till exempel uppstå genom att en medarbetare vidrör sina ögon, näsa eller mun och därefter tar på omsorgstagaren eller omgivningen utan att tvätta och sprita händerna. Munskydd kan vara obekväma, klia och hamnar ibland på sned. Det är då stor risk att man rör vid näsa, mun eller ögon och omedvetet sprider smitta vidare. Smittspridning förhindras bäst genom att personal med symptom stannar hemma från jobbet.
Från och med måndag 7 december till och med 24 januari 2021 gäller återigen distansundervisning på kommunens gymnasieskolor efter beslut av regeringen enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Distansundervisningen innebär att Växjö kommuns gymnasieskolor delvis stänger och går över till distansundervisning. Rektor på respektive skola kan besluta om det finns praktiska moment i undervisningen som behöver genomförs på plats i skolan. Rektor kan även besluta att elever som är i behov av undervisning i skolans lokaler får det om det finns särskilda skäl. All undervisning som sker i skolan kommer då att genomföras på ett sätt som minskar risk för smittspridning.
Under tiden för distansundervisning kommer skolmat bara att serveras för de elever som är kvar på skolan och undantas från distansundervisningen.
Undervisningen på gymnasieskolornas introduktionsprogram fortsätter tills vidare på skolan i oförändrad omfattning. Undervisning som är förlagd som praktik kommer också att fortsätta som vanligt. Rekommendationen att undanta introduktionsprogrammet från distansundervisning fattades av regeringen på rekommendation av Folkhälsomyndigheten.
Eleverna på introduktionsprogrammet kommer erbjudas skolmåltider och ha lektioner med sina lärare på skolan precis som vanligt. Självklart vidtas fortfarande flera försiktighetsåtgärder för att minska risken för smittspridning. Om du går på introduktionsprogrammet eller du som vårdnadshavare har frågor kring detta kan du kontakta din skola.
Skolverket har fattat beslut om att ställa in alla nationella prov under perioden från och med 1 januari 2021 och resten av våren, till och med den 30 juni 2021. Beslutet gäller samtliga skolformer där nationella prov genomförs med undantag för provet i årskurs 3 i grundskolan och sameskolan samt årskurs 4 i specialskolan.
Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.
Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Läs om råden överst på denna sidan.
Om du konstaterats positiv med covid-19 ska boende i samma hushåll stanna hemma i sju dagar från det datum som du har testat dig. Syftet är att förhindra vidare smittspridning. Med boende i samma hushåll (hushållskontakt) menas personer som delat boende med dig någon gång under perioden som du varit smittsam. Förhållningsreglerna gäller personer från gymnasieåldern och uppåt.
Råd för att minska risken för smittspridning när barn/elev är sjuk.
Till hösten kommer skolorna även fortsättningsvis att hålla distansundervisning i hög utsträckning, exempelvis för teoretiska moment, men återupptar undervisning på plats i lokalerna för praktiska moment.
För information om hur varje enskild skola inom vuxenutbildningen och Lärvux organiserar sin undervisning i höst, vänligen kontakta respektive skola direkt.
1 december uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer om att symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Det innebär att barn och elever som inte har infektionssymtom men som bor tillsammans med någon som har konstaterad covid-19 ska stanna hemma från förskola och grundskola. Detta gäller för alla skolformer.
Om någon i familjen/hushållet har fått konstaterat covid-19 ska du som vårdnadshavare meddela förskolan eller skolan så snart som möjligt samt hämta hem ditt barn om det sker under skoltid. Under tiden det finns konstaterad smitta i familjen ska du som vårdnadshavare frånvaroanmäla barnet som vanligt.
Förhållningsreglerna gäller inte för de barn och elever som tidigare testats positivt för covid-19 under de senaste sex månaderna, eller har antikroppar mot covid-19 enligt antikroppstest som har utförts de senaste sex månaderna.
Om det finns konstaterat fall i familjen ska barn och elever ska vara hemma sju dagar räknat från den dag personen som har covid-19 blev provtagen. De behöver inte vara hemma medan personen väntar på sitt provsvar. Om barnet är helt symtomfri dag åtta får barnet komma till förskola och skolan. Detta upprepas om ny bekräftad covid-19 uppstår i hemmet.
Under tiden barnet är hemma och sju dagar efteråt bör de även undvika fritidsaktiviteter.
Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.
Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Läs om råden överst på denna sidan.
På Folkhälsomyndighetens webbplats finns en informationssida om coronaviruset för dig som är barn eller ungdom. Där finns också en FAQ med vanliga frågor och svar.
Skolverket har fattat beslut om att ställa in alla nationella prov under perioden från och med 1 januari 2021 och resten av våren, till och med den 30 juni 2021. Beslutet gäller samtliga skolformer där nationella prov genomförs med undantag för provet i årskurs 3 i grundskolan och sameskolan samt årskurs 4 i specialskolan.
Enligt Folkhälsomyndighetens nya rapporter från 2020-11-12 verkar skolan inte utgöra en riskmiljö och en rad åtgärder har vidtagits för att minska riskerna för smittspridning i skolmiljöer. Däremot är det viktigt att komma ihåg att skolan är en arbetsplats och i många fall sker smittspridningen mellan personal.
Att skolorna fortsätter att hållas öppna är angeläget. Globalt finns inte heller indikationer på att skolor skulle utgöra någon riskmiljö. Däremot har skolstängningar haft negativ påverkan på lärandet och barns psykiska och fysiska hälsa. Redan utsatta barn har drabbats hårdast.
Under rådande omständigheter kan du som vårdnadshavare kan bli inbjuden till digitalt möte i förskola eller skola. Det kan vara föräldramöte tillsammans med andra föräldrar, det kan vara utvecklingssamtal där bara du eller du och ditt barn träffar en lärare eller förskollärare. I Växjö kommun använder vi Microsoft Teams för digitala möten. För att delta i mötet behöver du en dator, smartphone eller iPad med uppkoppling. Du behöver också ladda ner Microsoft Teams-appen.
Så här gör du för att ansluta till ett föräldramöte eller utvecklingssamtal.
Från och med 9 november 2020 kommer det inte erbjudas någon praoundervisning för grundskoleelever.
Växjö kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att det, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget inte finns anledning att friska elever ska stanna hemma från skola. Elever i förskoleklass, grundskola och särskola och som är fullt friska ska gå till skolan och delta i undervisningen. Om det är någon i hushållet som har konstaterad covid-19 ska dock barn och elever stanna hemma, även om de är symtomfria - läs mer om det i den översta rubriken.
Det är viktigt att alla tar ansvar för att dämpa smittspridning i nuvarande situation. Det innebär att du som vårdnadshavare måste göra en bedömning om ditt barns tillstånd och förutsättningar att delta i verksamhet eller undervisning utifrån de rekommendationer myndigheter lämnat.
Med anledning av Folkhälsomyndighetens bedömning att risken för smittspridning är mycket hög ska alla förskolor och skolor vara uppmärksamma på barn som uppvisar symtomen hosta, feber eller andningssvårigheter. Uppvisar barn eller elever dessa symtom kontaktas vårdnadshavare så att barnet/eleven kan gå hem. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva och muskel- och ledvärk. Barn eller elever som uppvisar symtom sjukanmäls av vårdnadshavare och stannar hemma tills de varit symtomfria i 48 timmar. Om det är någon i hushållet som har konstaterad covid-19 ska dock barn och elever stanna hemma, även om de är symtomfria - läs mer om det i den översta rubriken.
Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymptom är det svårt att till en början bedöma om barnets symptom beror på allergi eller om barnet smittats av sjukdomen. Barnet ska vara hemma om det har milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen och rekommenderas att medicinera som vanligt för sin allergi.
Om symptomen inte förvärras, medicineringen hjälper och vårdnadshavare bedömer att symptomen sannolikt beror på allergi behöver barnet inte vara hemma. Det vill säga att om du är säker på att ditt barns symptom enbart beror på pollenallergi kan du ta barnet till förskolan eller skolan. Tillkommer nya symptom som inte är typiska för allergin eller om barnet får feber ska barnet stanna hemma tills dessa symptom försvinner och ytterligare två dagar.
Fler råd om hur man kan veta om symtom beror på pollenallergi eller Covid 19 finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Vid oro för barn med omfattande medicinsk sårbarhet, som av sin läkare bedömts kunna gå i skolan, kontaktar vårdnadshavare rektor. Rektor och vårdnadshavare gör i samråd en bedömning av lämpliga insatser för barnets skolgång.
Barn- och ungdomskliniken i Växjö har kontaktat alla familjer vars barn har medicinska skäl att inte vara i skolan.
I dagsläget finns inte några planer eller indikationer på att våra skolor ska stänga. Om Regeringen eller huvudman (skolan) skulle besluta om skolstängning kommer du som vårdnadshavare ha möjlighet att anmäla behov av omsorg om din arbetsinsats är nödvändig för att upprätthålla samhällsviktig verksamhet, på en acceptabel nivå.
MSB:s föreskrift om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktigt verksamhet
Våra skolor och förskolor arbetar ständigt förebyggande för att minska smittspridning, även då andra influensavirus är i omlopp.
I och med coronaviruset informeras barn och elever mer frekvent om förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner. Det kan handla om att tvätta händerna ofta, undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att de ska undvika nära kontakt mellan sig.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer för god handhygien
Det finns i nuläget, enligt Livsmedelsverket, ingenting som tyder på att coronaviruset kan spridas genom mat eller dryck. Men skolorna anpassar nu, utifrån lokala förutsättningar, sin möblering i matsalarna och sin organisation kring när eleverna äter för att undvika trängsel. Andra rutiner i våra matsalar är:
Länsstyrelsen har, tillsammans med bland andra Familjefrid Kronoberg, tagit fram ett informationsblad "Hjälp till hjälp - när hemmet är en otrygg plats" med bra information till både barn och personer som arbetar med barn.
Hjälp till hjälp - när hemmet är en otrygg plats - information från Länsstyrelsen med flera
Regeringen presenterade den 18 december ytterligare nationella restriktioner för att hejda smittspridning. Växjö kommun har därmed stängt samlingsplatser som fritidsgårdar, Konsthallen och Det fria ordets hus för besök. Även Kulturskolan är stängd till och med 24 januari. De digitala tjänsterna på biblioteket är öppna och från 4 januari är stadsbiblioteket öppet för till exempel hämtning av reserverade böcker.
Från och med den 10 januari gäller nya föreskrifter för butiker, gym och sportanläggningar inomhus samt badhus. De nya reglerna innebär att det blir obligatoriskt att beräkna antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.
Regeringen har fattat beslut om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Från och med 24 november 2020 gäller en begränsning på 8 deltagare (undantaget är begravningar där 20 personer får närvara).
Länsstyrelsen har beslutat att begränsningen med åtta personer, även gäller vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande publik. Beslutet gäller från och med den 24 november 2020 och tillsvidare.
Från och med den 10 januari gäller en en begränsning på max 8 personer även vid privata sammankomster som till exempel i festlokaler, föreningslokaler och andra platser som hyrs ut.
Växjö kommun hanterar frågor och klagomål/synpunkter kring trängsel på uteserveringar, restauranger, caféer och i livsmedelsbutiker. Tillsynen sker utifrån Folkhälsomyndighetens föreskrift.
För trängsel på andra platser än serveringar, till exempel i butiker (ej livsmedelsbutiker), kollektivtrafik eller på allmänna platser som parker och torg, gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Den beskriver verksamheternas ansvar och allas personliga ansvar för att hålla tillräckliga avstånd. Ansvaret att föreskriften följs ligger på verksamheterna och på allmänheten. Ansvariga myndigheter diskuterar hur det här området ska hanteras, och det är möjligt att det kommer att ändras, men för tillfället är detta vad som gäller.
Växjö kommun har alltså ingen möjlighet att granska verksamheter som inte är livsmedelsverksamheter. Du kan alltid vända dig till den som driver verksamheten ifråga och hänvisa till föreskriften om allas ansvar för att undvika trängsel.
Om du känner oro och behöver någon att prata med finns hjälp att få.
Stöd och hjälp för dig som har blivit permitterad, varslad eller uppsagd
Växjö kommun har tagit fram flera åtgärder för att stötta företagare.
För dig som har blivit uppsagd, permitterad eller varslad har vi samlat information om vad du kan göra utifrån din situation.
Get updated information about the coronavirus by calling 08-123 680 00. Phone operators can answer questions in Arabic, Somali, Farsi, Tigrinya, Amarinya and Russian.
Röda Korset och andra civilsamhällesföreningar söker hela tiden volontärer som är villiga att hjälpa till med handling och andra ärenden. För att anmäla dig som volontär behöver du vara 18 år och gäran ha tillgång till körkert och bil.
Kontaktuppgifter för att kunna engagera dig och hjälpa andra
Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela inte osäker information.
Ring nationella informationsnumret
Kontakta 1177 enbart om du är sjuk och behöver rådgivning.
8 Sidor har samlat frågor och svar om viruset corona
Teckentolkad information om coronaviruset och covid-19 (länk till krisinformation.se och deras teckentolkade information)
Här hittar du Region Kronobergs statistik om spridning och antal fall av covid-19. Informationen uppdateras dagligen.