Har du tillgång till vatten i kris?
Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Brist på vatten är en viktig del då det är mycket allvarligare än brist på mat. Du behöver ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen, både till dryck och hygien.
För att säkra din hemberedskap måste du ha dricksvatten i en dunk eller annan behållare. Räkna med att en vuxen person behöver tre till fem liter vatten per dygn. Det ska räcka till både dryck, matlagning och grundläggande hygien.
Under hösten 2022 genomförde Växjö kommun en enkätundersökning om kommuninvånarnas hemberedskap, som en del av vårt arbete med krisplaner. Undersökningen visade att större delen av våra invånare tror att dricksvattnet som de har hemma i dunkar eller flaskor skulle räcka i mindre än en vecka. De vanligaste svaren är att vattnet skulle räcka i mindre än en dag eller i 1-2 dagar.
Resultatet av undersökningen visar alltså att vattenberedskapen behöver öka hos invånare inom Växjö kommun. Här får du råd om hur du gör för att hålla dricksvattnet i dunken fräscht samt hur du rengör vattendunkarna.
Råd
Följ dessa råd så håller sig dricksvattnet fräscht länge, ofta flera månader:
- Använd rena och väl förslutna flaskor eller dunkar som är avsedda att användas för dricksvatten
- Fyll på med dricksvatten av bra kvalitet
- Förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt
Vatten i dunk kan få annan lukt och smak
Om dricksvattnet förvaras länge och varmt, till exempel i solljus, kan vattnet med tiden få försämrad smak och lukt. Vattnet kan även bli missfärgat och det kan bildas en slemmig hinna på insidan av dunken. Den slemmiga hinnan består bland annat av bakterier i vattnet som kan leva av solljus. De är ofarliga för de flesta, men de gör att vattnet blir ofräscht.
Kan förvaras så länge som det luktar och smakar bra
Det går inte att säga hur länge vatten i dunk kan förvaras. Det beror på vilka förhållanden som råder just då och du får själv avgöra om du vill dricka vattnet. Det kan du göra genom att titta, lukta och smaka på vattnet. Under riktigt bra förhållanden kan dricksvatten i dunk hålla sig fräscht i många månader.
Ta gärna för vana att regelbundet kontrollera om vattnet är okej en eller ett par gånger per år. Byt vatten i ditt dricksvattenförråd om det behövs, exempelvis genom att använda det till bevattning.
Rengöring av dunkar
När vattnet byts ut är det bra att samtidigt rengöra dunken. Ett bra sätt är att skölja och skaka dunken med rent vatten. Om det efteråt finns rester av slemmig hinna på dunkens insida kan de torkas bort med en luddfri trasa, eller diskas bort med diskborste. Handdiskmedel går bra, men skölj då dunken noggrant efteråt. Det är viktigt att inte göra repor i plasten eftersom det kan ge fäste åt bakterier som gör att vattnet blir ofräscht snabbare.
Hämta vatten
Om det blir brist på vatten vid en kris kan kommunen ställa ut vattentankar på bestämda platser, dit du får gå för att hämta vatten i egna kärl. Information ges av kommunen om den situationen uppstår.