Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Kronobergs bokmässa på Växjö konsthall / Det fria ordets hus

I år har Kronobergs bokmässa även har programpunkter på Växjö konsthall/Det fria ordets hus mittemot stadsbiblioteket.

I år är det så många som vill prata om sina böcker att det behövs tre scener för att inte behöva neka någon att prata om sitt skrivande. Som vanligt finns två scener på stadsbiblioteket: Galaxen och uppe vid brasan på plan 3. Och i år utökar vi med Växjö konsthall / Det fria ordets hus.

Konsthallen är en härlig lokal där vi har placera föreläsare som skrivit om just konstområdet.

Det fria ordets hus har dessutom en liten utställning kring Pär Lagerkvist som föddes för 130 år sedan i år och det var 70 år sedan han tog emot Nobelpriset i litteratur.

Camilla Carnmo, verksamhetsutvecklare vid Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg (BiBK), håller i taktpinnen.

Ladda ner hela programmet , 3 MB.

10.05-10.25 Att koka soppa på en spik

Varför man skapar man ett mikroförlag? Sven och Eva Fodor Velander berättar om sin resa: om varför och hur deras dröm om att skriva och ge ut egna böcker blev verklighet.

10.30-10.50 Ulrica Hydman Valliens keramik

Björn och Caroline Boode berättar om boken ”Ulrica Hydman Valliens keramik”. De kommer ta upp viktiga teman i konstnärens liv som motivvärld och kvinnokamp.

10.55-11.15 Hertha Hillfon

Mailis Stensman är en av landets främsta kännare av offentlig konst. Hennes senaste bok handlar om keramikern och skulptören Hertha Hillfon.

11.20-11.40 Växjö i skönlitterära verk

Pär Lagerkvist-Samfundets ordförande Magnus Eriksson utvidgar perspektivet om Växjö i skönlitteraturen från Pär Lagerkvist till nutida författare som Nike Krantz, Voosen & Danielsson, Lars Bergqvist och Johannes Anyuru.

11.45-12.30 Pär Lagerkvist-priset

Pär Lagerkvist-priset Majgull Axelsson och Margareta Krig, representanter för juryn för Pär Lagerkvistpriset, berättar kort om årets val av pristagaren Jonas Gardell. Tävling och utlottning under dagen av signerade verk av pristagaren. Majgull Axelsson pratar sedan om Pär Lagerkvists Sibyllan och romanens tema, avvägningen mellan jordisk kärlek och kärleken till Gud.

12.35-13.00 Småland och litteraturen

Finns det en småländsk litteratur och hur skulle dess historia i så fall kunna berättas? Vilket Småland möter vi i litteraturen och i vilken utsträckning har bilden av Småland formats av litteraturen? En grupp litteraturforskare huvudsakligen verksamma vid Linnéuniversitetet har börjat ställa dessa frågor med målet att så småningom tillsammans skriva en småländsk litteraturhistoria och idag berättar vi om detta arbete med nedslag i några kända och mindre kända småländska författarskap. Piia K Posti och Peter Forsgren, lektor respektive professor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, föreläser.

13.05-13.25 Läsa för livet

Samtal om livet i texter och ord inbjuder till mänskliga möten. I Sensus läsfrämjandeprojekt Läsa för livet skapas biblioterapeutiska studiecirklar. Projektledare Inger Händestam håller en presentation om metoden. 

13.30-13.50 Skriv i Coronans tid 

Våren 2020 utlyste Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg en jurybedömd skrivtävling, Skriv i coronans tid. Författarna Pelle Olsson, Annica Swanström och Thomas Holden vann. Hör dem läsa ur sina vinnande texter.

13.55-14.10 Skrivyta Syd

Mija Åhlander är Skrivyta Syds representant för region Kronoberg och gör som sådan en uppläsning ur en av sina texter.

14.15-14.35 Ord i Kronoberg

Författarföreningen Ord i Kronoberg presenterar sin verksamhet och den nya författarscenen i länet som startar denna höst. Medverkan av OiK:s ordförande Ulrika Ringeborn och Pelle Olsson.

14.40-15.00 Vävt och broderat under två sekler

Kerstin Gynnerstedts bok ”Vävt och broderat under två sekler: kvinnokraft och kvinnokultur” från 2020 är ett konkret stycke kvinnohistoria genom sekler i Småland med ett rikt fotomaterial. Textilierna är tillverkade av tolv kvinnor i samma släkt mellan 1840 och 1970.

15.05-15.25 Sorgen gestaltad - svensk gravskulptur och dess skulptörer

Berit Linden har under många år inventerat och studerat det kulturhistoriska arv som utgörs av specialbeställd skulpturutsmyckning av privata gravar och gravanläggningar i Sverige. Följ med på en annorlunda skulptural resa i ord och bild! 

15.30-15.50 Ett rent nöje

Carin Lundin berättar om sin pappa Göran Lundins memoarbok ”Ett rent nöje” som hon efter faderns bortgång har färdigställt med bilder, pressklipp och annat till Görans originaltexter. En nostalgitripp för alla som minns både nöjesarrangören Göran Lundin och Lundins Orkester, Domus Skivbar, Garvis Showband, Gubbakulan med mera.

15.55-16.30 Boksläpp i musikpoetisk tappning

Tina Persson har boksläpp för sin senaste diktsamling ”Tecken för häst: en triptyk” och presenterar samtidigt ett musikpoetiskt program tillsammans med Lennart Dr Blues.

Kontakter

Senast uppdaterad: 30 mars 2022