Om Det fria ordet hus

Med Det fria ordets hus förenas det småländska litterära arvet och yttrandefrihetskampen idag, för alla medborgares rätt att göra sin röst hörd - i Småland och i världen.

Småland äger ett levande kulturarv, inte minst i det rika muntliga berättandet och i den litteratur som har skrivits och fortsätter att skrivas i regionen. Pär Lagerkvist, Vilhelm Moberg och Elin Wägner är alla litterära storheter som under sin livstid stod upp och genom sina bevarade verk fortsätter att kämpa för yttrandefrihet och människors lika värde.

Idag verkar författare runt om i världen i samma anda, ofta under svåra förhållanden och med fara för sina liv, endast för att de vill göra sin röst hörd. Växjö är sedan 2012 fristad för förföljda författare, för att värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet.

Verksamheten som bedrivs ska främja dialog, skrivande och debatt, samt knyta samman dagens frågor om yttrandefrihet med verksamheter i regionen. Detta görs genom egna arrangemang och arrangemang i samarbete med andra aktörer lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. 

I Det fria ordets hus finns även lokaler som erbjuds föreningar, organisationer och enskilda samt arbetsrum för skribenter/författare. 

Vill du vara säker på att någon är på plats så maila, messa eller ring innan. Är ni en större grupp så kan vi ordna med studiebesök och lite längre visning av huset.

Verksamheten Det fria ordets hus invigdes den 4 juni 2014 och finns på Kristineberg i den gamla Disponentvillan, nära Kulturskolan. Kommer du från stationen är det lättast att gå Kungsgatan rakt upp.
Här finner du en karta som hjälper dig hitta till Det fria ordets huslänk till annan webbplats.

Kontaktperson

Nahide Arabadji, verksamhetsutvecklare, kultur- och fritidsförvaltningen.


Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 juli 2019
Se och göra