Växjös fristadsförfattare

Författare har varit och är fortfarande mål för hot och förföljelse. Växjö har varit fristad för förföljda författare sedan 2012. Här presenteras de författare som varit del av av fristadsprogrammet.

Ceren Asli Aslan är Växjös nya fristadsförfattare

Aslı Ceren Aslan, fristadförfattare 2022-

Ceren Asli Aslan är journalist och har arbetat som chefredaktör för en tidning som främst fokuserar på mänskliga rättigheter, kvinnors kamp gällande jämställdhetsfrågor samt HBTQ- frågor. Ceren har suttit fängslad i Turkiet i två och ett halvt år på grund av sitt journalistiska arbete.

Ceren är född och uppvuxen i Istanbul och har alltid brunnit starkt för frågor som rör mänskliga rättigheter. När hon först anlände till Växjö blev det en stor omställning från metropolen Istanbul till en betydligt mindre stad. Hon tycker dock att det är precis den plats hon behöver befinna sig på för att få sinnesfrid och lyckas skriva på ett ocensurerat sätt för första gången på många år.
– Här får jag för första gången uppleva yttrandefrihet i sin sanna bemärkelse, menar hon.

Maha Nasser, Yemen, fristadsförfattare 2018-2020

Växjös tredje fristadsförfattare heter Maha Nasser och kom till Växjö våren 2018 från Yemen. Där arbetade Maha som journalist och programledare med inriktning mot ungdomar och barn. När kriget utbröt kunde Maha inte fortsätta arbeta som kvinnlig journalist och tvingades därför fly till Malaysia. Därefter fick hon genom ICORN möjlighet att komma till Växjö.

Erol Özkoray, Turkiet, fristadsförfattare 2015-2017

Erol Özkoray är politisk författare, född i Istanbul 1953. Özkoray har bland annat arbetat som Pariskorrespondent för Turkiets största tidning Hurriyet och som Turkietkorrespondent för spanska El País. Mellan 1998 och 2002 publicerade Özkoray det politiska kulturmagasinet Idea Politika som verkade för demokrati och medvetandegörande.

Sedan år 2000 har Özkorays kamp för Turkiets demokratisering och medlemskap i EU resulterat i förföljelser från den islamistiska regeringen och den turkiska militären. Özkoray har fått utstå ett rekordstort antal rättsliga mål hållna mot en intellektuell i Turkiet – hela 18 stycken. Hans magasin har beslagtagits och stängts ner och han har utsatts för lynchningskampanjer. Författaren har också dömts till elva månader och tjugo dagar i fängelse för sin senaste bok Individualism and Democracy: Gezi Phenomenon, som behandlar och publicerar den anonyma graffitti som demonstranter målade under protesterna i Istanbul 2013.

– Som intellektuell, författare och publicist kan jag inte acceptera några inskränkningar av yttrandefriheten. Den är väsentlig för demokratin. Därför strider fängelsestraff för författande och publicering av böcker mot demokratin och visar på den farliga sidan av den islamistiska regeringen i Turkiet, säger Erol Özkoray.

I Sverige vill Özkoray arbeta för medvetandegörande kring frågor som rör den turkiska regimen och det hot som den islamistiska fascismen utgör mot det sekulariserade Turkiet.

Nasrin Madani, Iran, fristadsförfattare 2012-2014

Kommunens första fristadsperiod pågick mellan 2012 och 2014 med författaren och journalisten Nasrin Madani som gäst i staden.

Nasrin Madani har en mastersexamen i persisk litteratur vid Azad University i Teheran. Hon har skrivit romaner, noveller, artiklar och litteraturvetenskapliga arbeten. Sin första roman publicerade hon som sjuttonåring, därefter har hon publicerat en bok om två berömda kvinnliga poeter från Iran och Syrien.

Innan hon kom till Sverige och Växjö skrev hon två novellsamlingar som förbjöds i Iran. På grund av sitt feministiska och politiska innehåll skulle novellsamlingarna censureras inför tryckningen, så Nasrin publicerade dem på internet istället. Men i Iran utsätts novellerna för censur även på nätet.

Under sin period som fristadsförfattare i Växjö medverkade Nasrin på flera evenemang, som Kronobergs bokmässa, utdelning av Pär Lagerkvist-priset, Växjö Pride, De litterära sällskapens årsmöte, Elin Wägner-dagarna. Hon arrangerade även seminariet Young Voices in Exile. I oktober 2014 publicerades hennes första novellsamling, Jag har passerat torra årstider, på svenska, med stöd från Växjö kommun. Boken lanserades i samband med bokmässan i Göteborg.

Kontakter

Senast uppdaterad: 29 september 2022