Happy Nation

Anna-Karin Rasmusson, Kristina Abelli Elander, Yasaman Gheidi, Mare Kandre, Razvan Anghelache 
15 juni – 9 september 2018

Person med ett lakan över sig

Bild: Anna-Karin Rasmusson©Bildupphovsrätt 2018

Sommarens utställning Happy Nation samlar fem konstnärer runt det laddade ämnet psykisk ohälsa. Personliga erfarenheter, samhällstrender och stigman tolkas genom olika konstnärliga processer och metoder av tre samtida konstnärer, en författare och en instagramprofil. Under hela utställningsperioden bjuds besökare in att bidra till Psykbikten. Ett kollektivt fanzine om svårigheterna med att vara människa. Bikten kommer att tryckas upp i några exklusiva exemplar efter utställningens slut.

I utställningen medverkar Anna-Karin Rasmusson, Kristina Abelli Elander, Yasaman Gheidi, Mare Kandre och Razvan Anghelache

Mer om utställningen

"Psyche är ett släkte av fjärilar som ingår i familjen säckspinnare. Ordet härstammar också från Grekiskans psῡchê, liv, vilket sedermera kom att betyda själ. Psyche är också namnet på en kvinnlig gestalt i den romerska och grekiska mytologin som personifierade människan generellt. Därmed kan man kanske koppla ihop psyket till livet i stort. Helt enkelt en väsentlig del av att vara människa. Stark och fladdrande, flygande och flackande, övervintrande och genom stadier från puppa till flygfärdig.

Jag tänker på min mormor, född och uppväxt i Dädesjö utanför Växjö och som vid 85 års ålder blev diagnostiserad med bipolär sjukdom. Min mormor har varit med om tider där man viskat bakom rygg om tokiga, hysteriska kvinnor och där menande blickar utbyttes när SSS (St Sigfrids mentalsjukhus) kom på tal. Hon har dansat, piffat, passat barn och lagat festmåltider genom hela hemmafruns guldålder. Hon har kollapsat, avfärdats och förminskats i sin sjukdom. Hon fick medicin för den samma på ålderns höst. Hon är nu med om en tid där psykisk ohälsa har fått många nyanser, ansikten och kanaler.

Trots det är vi många som fortfarande jobbar med att orka och kunna fungera i familjeliv, arbetsliv och sociala liv. Med Happy Nation gör vi ett försök att närma oss det laddade ämnet psykisk ohälsa. Själv har jag har funderat på vår tids stora paradox; varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Jag har läst bloggar, lyssnat på poddar, betat av skönlitteratur, vandrat i skogen och känt efter. Men frågan låter sig inte besvaras och tyvärr finner ni här inga botemedel alls. Men bidra gärna till vårat kollektiva fanzine Psykbikten så höjer vi och nyanserar rösterna tillsammans och minskar stigmatiseringen kring psykisk ohälsa."

Filippa de Vos, konsthallschef Växjö konsthall

Programpunkter i samband med utställningen

 • 13 juni kl. 18 – 20. Inside Out Challenge – en workshop om att blottlägga insidan av och med makeup artisten Yasaman Gheidi.
 • 21 juni kl. 15-18. Pågående performance: Mask Off av Anna Zamecnik.
 • 27 juni kl. 17.30. Allmän visning av utställningen
 • 22 juli kl. 14. Allmän visning (på engelska vid behov)
 • 12 augusti kl. 14. Allmän visning (på engelska vid behov
 • 17 augusti kl. 16 – 20. Avigsidan – en workshop om att måla insidan på huden (Karl-Oskar Ung). Plats: Spetsamossen.
 •  22 augusti kl 19. Högläsning och samtal om Ingmar Bergmans uppsättning Såsom i en spegel.
 • 25 augusti kl. 13-17. Negativt fokus – föreläsning och workshop med Ida Hallgren, doktorand i praktisk filosofi och filosofisk praktiker. Dagens upplägg:
  kl. 13–14.30. Föreläsning ”Det positiva tänkandets tyranni: Qick-fix, McMindfulness och hälsohets”.
  kl. 14.30. Comfort food – grovfika.
  kl. 15-17. Samtalsgrupp ”Negativt tänkande: Ett samtal om det vi inte får prata om”.
 • 29 & 30 augusti kl. 14-18. Psychoactive Bear Therapist. Interaktiv performance av Razvan Angelache.
 • 6 september kl. 18.30. Filmvisning Cold Void, om psykisk ohälsa sett genom ögonen på Niklas Kvarforth från metalbandet Shining + samtal om psykisk ohälsa, estetik och manliga/mänskliga ideal.
 • 8 september kl. 16. OBS. ändrat datum. Mörka och ljusa drömmar - Elektronmusikgruppen Spektrum tolkar Mare Kandre
 • 8 september kl. 13-15. Premiär för lördagslabb!
 • 9 september kl. 14. Sista chansen! Visning av utställningen. Vi bjuder på fika.
 • Hela utställningsperioden: Psykbikten – ett fanzinelabb. Få utlopp för det obekväma och ofta osagda i vårt fanzinelabb. Stämpla, klipp, rita fult och låt världen veta hur det kan vara att vara människa.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 7 januari 2022