Mess of Being

Jenni Hiltunen
23 november - 13 januari 2019

Konstverk på kvinna

Bild: Tillhör Jenni Hiltunen

I Norra rummet visas Jenni Hiltunens storskaliga och modevärldsinfluerade porträttmåleri. Hiltunen utforskar nöjesorienterade, individualistiska världsuppfattningar och förståelser av verkligheten genom bilder. Utställningen reflekterar bland annat den poserings- eller posörkultur som skapats genom internet och sociala medier. Utställningen pågår till och med den 13 januari 2019.

Mess of Being

Vi lever i en tid där vem som helst kan presentera en bild av sig själv offentligt. Vi har skapat en hel kultur runt posering och självpresentation. I den kulturen kan vi låna allt av vem som helst. Vi kan till och med skapa bättre och snyggare bilder, mer fashion, än själva ursprunget. Vi är vår egna modefotograf och vår efterhängsna paparazzifotograf. Vi behöver inte längre bli utvalda för att få presentera bilden av oss själva. I denna individualistiska och ibland självcentrerade kultur observerar Jenni Hiltunen ett fenomen och gör sina snabba penseldrag och anteckningar. Som kommentarer. Som en spegel mot oss själva och den visuella värld vi skapat blickar kvinnorna i utställningsrummet tillbaka mot oss, nästan som att det lämnar tillbaka det vi projicerar på dem. Detta är du! Detta är din värld och här är det helt naturligt att visa upp en bild av precis allt.

Trots viss gemenskap med de glossiga modemagasinens och de sociala mediernas bilder är det helt klart och tydligt ett måleri vi betraktar. Här finns en tydlig ”handstil” där de starka färgstråken fått spilla över. Man anar en direkthet och ett tempo som om ögonblicket måste fångas på stört för att inte gå förlorat. Tankarna går också till den amerikanska konstnären Alice Neel som gjorde sig känd framförallt genom sina nervigt målade porträtt av intellektuella, artister och vänsterpolitiker i 30 och 40-talets New York. 

Kvinnorna i Jennis målningar lever i en motsägelsefull värld och i olika roller; du skall vara fabulös, men inte för mycket. Du måste överträffa andra och dig själv. Du ska var empatisk men stark, vara mamma, fru och ung och åtråvärd på samma gång. Jennis kvinnor är uttråkade och trötta på detta. Dom vill vara något annat. Dom vill definiera sig själva, av sig själva.

Är titeln Mess of Being vår existentiella röra, oredan runt jaget? Vi kan fortfarande inte se oss själva trots upprepade försök. Vi rör till det. Vi blandar ihop och jämför oss med någon annan, någon mer känd eller vackrare. Vår identitet har blivit rörig av det otaliga kopierandet och alla filter vi lagt på oss själva. Men Hiltunens målningar bär absolut inga spår av moralistiskt dömande eller förklaringar. De är bara där och tränger sig på och lockar med färg, djärva snabba penseldrag och fysisk närvaro i rummet. Kanske erbjuder de en möjlighet till reflektion över den tid vi lever i. Man kan fundera på sitt eget instagramkonto eller fotogalleri i mobilen och inse att vi alla är en del av den denna kultur. Vare sig vi är aktiva deltagare eller passiva betraktare. En kultur med lika delar retuschering och självcensur som ett frimodigt rop att; hej-här-är-jag!

Jenni Hiltunen är född i Hollola, Finland och utbildad vid Finnish Academy of Fine Arts i Helsingfors, där hon numera även bor och arbetar.

Programpunkter i samband med utställningarna

 • 23 november kl. 17-19. Dubbelvernissage: The Average och Mess of Being. Bubbel och toastsnittar med lagoma korvar samt mellanlagrad ost.
 • 25 november kl. 18-21. Filmvisning: X&Y + eftersnack i samarbete med Folkets bio och Fria ordets hus. Plats: Folkets bio, ordinarie biljettpris 100 kr.
 • 27 november kl. 19. Media Arteskonsert: Marco Fusi på violin och elektronik.
 • 28 november kl. 18. Konst och kultur är svaret på frågan om varför fritid är viktigare än arbete.
  Föreläsning med ryktbara filosofen och konstkritikern Lars-Erik Hjertström Lappalainen. Grovfika.
 • 30 november kl. 17.30. Allmän visning.
 • 12 december kl. 17.30. Allmän visning.
 • 15 december kl. 13-17. Alternativ logik - en eftermiddag i Kanslibyråns irrationella värld. Konstnärsduon John Huntington och Per-Arne Sträng bjuder in till en händelse som gränsar mellan performance, workshop, fikarast och skollektion. Begränsat antal platser. Anmäl dig innan den 12/12 till konsthall@vaxjo.se.
 • 22 & 23 december kl. 12–16. Öppet labb: Måla! Kom in en stund och måla av dig julstressen.
 • 27 december kl. 17.30. Allmän visning.
 • 29 & 30 december kl. 12–16. Öppet labb: Måla! Kom in en stund och måla in det nya året.
 • 10 januari kl. 17.30-20. INSTÄLLD! Vi gästas av Amapola Wiger alias @artwiger, med traditionell teknik som akvarell,skapar Amapola bilder som totalt kastar omkull begrepp som normalitet och pastell.
 • 13 januari kl.14. Presentation och samtal om mode utan kön och försköning med Johanna Eklund
  bakom modeprovokativa EklundEklund & finissageperformance med Buktalar-Michelle
 • Följ våra boktips! Om allt från skönhetens gränser till korvens kulturhistoria.
 • #theaveragevk - Var med och hylla det medelmåttiga och mediokra under #theaveragevk. Info på webb.

*Fritt inträde till alla programpunkter om inget annat anges.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 7 januari 2022