Kronobergs konstskola

Fragment
4 december - 9 januari 2021

Fragment

Kronobergs konstskola visar utställningen Fragment: Oförklarligt samarbete mellan olika personligheter, i Norra rummet på Växjö konsthall. Vi öppnar utan vernissage, till följd av rådande omständigheter. Utställningen pågår mellan 4 december och 9 januari 2021. Varmt välkomna!

Studenterna berättar

När några konststudenter från Kronobergs konstskola tillfrågades att göra en utställning på Växjö konsthall blev de först bubbliga av glädje och yra av stolthet. Men snart, när det gick upp för dem att det rörde sig om en grupputställning och att detta ju ofrånkomligen skulle innebära konstnärligt samarbete med varandra förbyttes magens glädjebubbel av vilt orosbubbel. Hur skulle fem så skiljda konstnärliga viljor kunna samsas, dela lika och vara fria i ett enda litet rum? Hur skulle utställningen överhuvudtaget bli begriplig? Var och en mumlade: hur f*n ska jag kunna jobba med de där?

Stämningen var tryckt och allihop började misstänka att konsthallschefen inte alls var intresserad av deras måleri, utan istället utsatt dem för ett vridet socialt experiment.

Det visade sig emellertid, när krutdammet lagt sig och linoljeångorna vädrats ut att det visst är möjligt, ja att det spretiga och varierade rent av är en signal, ett tecken som vittnar om en hälsosam konst, otämjd, oberoende och fri. Skiljda konstnärskap visade sig vara en lösning och inte ett hinder. För man märker att luften är frisk, att den går att andas, först då man förstår att konsten inte behöver välja. Den måste inte välja mellan det som är och det som kan vara, mellan verklighet och saga eller mellan mening och meninglöshet. Den kan vara både sorglig och glad, innehålla både emotion och intellekt, vara äkta och konstgjord, blöt och torr, ja den kan vara både rolig och orolig samtidigt. Och egentligen är detta kanske själva poängen, att frigöra sig från underordning, smak och förutfattad mening och alliera sig tillsammans under ett enda slagord, en enda minsta gemensam nämnare: Den fria konsten. Bara så kan konstnärerna på allvar vara en förändrande kraft att räkna med.

Nu visar avgångsstudenterna från Kronobergs konstskola grupputsällningen Fragment: Oförklarligt samarbete mellan olika personligheter. Utställningen pågår mellan 4 december och 9 januari 2021 i Norra rummet på Växjö konsthall.

Utställningen har gett dem en bredare konstsyn och en tro på mångfald. I utställningen presenterar Jennifer Hanskens, Peter Nuytten, Linnéa Andersson, Mimmi Nordlander och Daniel Sving utvalda verk från sina ateljéer.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 13 december 2021