Up for Grabs Band Names

19 september - 3 oktober 2020
Caspar Forsberg
Västra hallen

Gult textilverk med svart broderat text: JOEL W AND THE EVILLA DANCERS.

Bild: ur Up for Grabs Band Names av Caspar Forsberg

Om Up for Grabs Band Names

”Jag brukar tänka att varje skämt är ett litet konstverk, en liten uppfinning och en liten partikel i det moln som utgör en kultur. Bandnamn kan också ha den här kvalitén och bli något intressant i sig själv. Det finns så många band vars namn jag känner till men vars musik jag aldrig hört. På rak arm kommer jag att tänka på Polyphonic Spree. Jag har läst om dem någonstans att deras frontfigur heter Tim DeLaughter och känt till att de existerade under en massa år. En gång tänkte jag, om man skulle ta och kolla upp det där bandet, men jag minns det som att jag blev ganska besviken på musiken. För mig räckte det gott och väl att det fanns ett band med ett så fantastiskt namn.

Jag kommer ofta på nya begrepp och ord för saker som inte ännu finns. Mitt färskaste exempel är Slacktivism, slacking som statement och i aktivistisk form. Det är möjligtvis en självmotsägelse. Min första tanke var att det vore ett fruktansvärt bra bandnamn. (Leonardo Da Vinci höll ju på med det där och uppfann en massa saker som han aldrig förverkligade, så man är ju i gott sällskap).

Ett äldre textverk, Spontaneous Flamethrowers, var namnet på en uppfinning vars funktion var dubbel, dels ville jag rädda planeten genomatt minska metangasutsläpp från kor, dels ville jag skapa en storskalig självgenererande ljud- och ljusinstallation. Idén är att en grupp fritt betande kor utrustas med varsin, intill rumpan belägen pilotlåga (en sån där liten låga som alltid brinner i vissa gasugnar). Varje gång en av korna släpper ifrån sig ett litet moln av metangas fattar det eld varpå gasen förvandlas till en åtskilligt mycket mindre skadlig växthusgas. I skymningen och nattetid kommer ljuskonstverket till sin fulla rätt när små explosioner av ljus i varierande intensitet och storlek avlöser varandra i ett aldrig upprepande flöde.)

I Up for Grabs Band Names har jag skapat en serie bandnamn tänkta att användas fritt av de som vill. Till varje band hör förutom dess namn även titeln på deras första singel och potentiella listetta. I likhet med ett open-source program är det fritt fram för den som vill att använda och vidareutveckla materialet.

Vi lever mitt i vad som ibland kallas ”The epidemic of loneliness”. Snart kommer artificiell intelligens göra en massa människors arbete överflödigt. En av de bästa sakerna vi kan göra för att klara oss socialt och själsligt är att börja spela musik ihop. Det behöver inte ens involvera instrument, kör går också bra. (Körer kan också ha balla namn som t.ex. The Sweptaways eller mindre balla som The Real Group).

Alternativt kan vi, lite som jag tidigare var inne på, nöja oss med att det SKULLE kunna finnas ett band som hette JOEL W AND THE EVILLA DANCERS. Slacka, drömma och fantisera eller handla?

Det händer att jag drömmer om egendomliga konstprojekt som bara existerar i drömmen. Det här känns som ett sådant projekt.”

Text: Capsar Forsberg

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 13 december 2021