Markarbeten

Marianne Bengtsson & Evelina Nolin
17 juni – 10 september
Västra hallen

Om Markarbeten

Det är en rätt liten plats det där lagret mellan marken och ozonet. Och där har människorna två saker – terrängen och varandra. Så enkelt är det ur rymdens synfält. Där ligger berg och hav, sjöar, ängar, träsk och hänger ihop helt självklart. Människan och andra djur lever, dör, myllrar runt och sköter sig själva så gott det går. Men det är också en rätt stor plats, det där utrymmet mellan människans inre och den tumlande värld där hon befinner sig.

Vi är sedan den industriella revolutionen något av geografiska vildar. Terrängen kryllar numera av motorleder, exploatörer, cykelstråk, ledningar, höghus och återvändsgränder. I kartans barndom fanns däremot ett eggande någonting bortom horisonten och de blanka fläckarna fylldes, inte av rutnät, utan av uppfinningsförmågan. Kartorna som en gång ritades, gav utrymme för marker där hemska bestar och oöverstigliga berg fanns. Det var nog skräckinjagande där men också fyllt av lust.

Skulptur av en stor sten

Löjehall (2019), av Evelina Nolin. Aluminiumplåt. Foto: Anders Bergön.

Om jorden förr var en mer mystisk plats än idag kanske motsatsen kan sägas om vår sociala sfär. Dåtidens hierarkier var nog en aning enklare än de svårtydda mönster vi nu försöker förstå oss på och hantera. Men något som tiderna nog inte rår på, är att den omåttliga dröm som bodde i dåtidens ingen-mans-land, på samma sätt finns i människorna. Somliga träder in i livet med en dragning åt något annat än det invanda – med ett kliande bett i själen – som retar och retar tills de ger sig i väg, lustfyllda och nog rätt vilsna. De möts kanske av ett landskap av sociala skikt, resursfördelningar, administrativa hantverk och obekanta språkvariationer.

Foto på några målningar

En inre scen #12-17, av Marianne Bengtsson. Foto: Anders Bergön.

Foto på 12 verk gjorda av sandpapper

Sidospår (2022), av Evelina Nolin. Sandpapper och vitsåpad furu. Foto: Anders Bergön.

I den sociala sfären kan kartan vara hur slät och prydlig den vill i navigerarens hand, men terrängen skiter i avbilder, den är som den är. Den krånglar och delar upp sig i olika lager, sektioner och makterna som lever där är nyckfulla. Här är självklarheten som rymden ser inte till stor hjälp. Människan kommer inte undan det arbete som resan i mark och relationer innebär. Och ändå letar sig sökarna till den sköra kanten på sin värld och trampar upp stigen. De letar sig fram och vågar kisande spana in i odjurens gåtfulla grottor. På jakt efter vad? Kanske mystik, utlopp, mening, förtrollning, insikt.

I Markarbeten förenas två konstnärer som navigerar, söker, arbetar inom dessa markens och relationernas terränger. De skapar i spänningsfälten mellan sig själva och öarna, scenerna, de geografiska lagren och längtan efter något mer.

Foto på en målning

En inre scen #7 (2021), av Marianne Bengtsson. Olja på duk. Foto: Anders Bergön.

Om konstnärerna

Marianne Bengtsson är född 1976 i Stockholm. Bengtssons arbete utgår från erfarenheten av att komma från en bakgrund där kultur upplevdes tillhöra högre stående i samhället. Hon uttrycker sig genom måleri, teckning, text, scen och kortfilm. Marianne Bengtsson är utbildad på Umeå Konsthögskola och numera bosatt i Stockholm.

Evelina Nolin, är född 1991 och uppvuxen i Hornaryd utanför Växjö. Nolin arbetar främst skulpturalt med geografiska platser och material som metall, sten och trä. Utbildad vid Konstfack i Stockholm och fortsätter sin master i fri konst på Parsons i New York, där hon nu är baserad.

KONSTLABB

För dig mellan 6–12 år. Kom vid utsatt tid. Vid fint väder är vi ute.

Lördag 2 juli kl. 13-15

Med Evelina Nolin. Växjödottern och konstnären Evelina Nolin, håller konstlabb för sommarlediga barn. 

Onsdag 10 augusti kl. 14-16

Kol, papper, sten. Hela Småland är full med sten. Alla verkar grå. Eller? Vi kikar närmare på stenar och ser om de kan avbildas och få liv. 

Lördag 10 september kl. 13-15

Du, jag och alla andra. Vi provar att teckna människan. Någon du känner, dig själv eller en hitte-på-människa. Till hjälp har vi allt som går att rita med: tusch, kol, grafit, kritor mm.

FRUKOSTVISNING 

Kaffe, macka och guidad tur i utställningen.

  • Onsdag 20 juli kl. 9.30
  • Lördag 20 augusti kl. 9.30 

HELA SOMMAREN

ÖPPET LABB Slå dig ner och teckna med kol och krita. Din teckning tar du med dig hem eller bidra till ”folkets vägg” i Norra rummet. Varje dag när konsthallen har öppet.

TAKE-AWAY-KIT Att spana på nuet. Hämta en gör-det-själv-påse och skapa direkt där du befinner dig; hemma, på stranden eller ute i en park. Hämtas i receptionen och gäller så långt lagret räcker.

Foto på en stenskulptur

Löjehall (2019), av Evelina Nolin. Aluminiumplåt. Foto: Anders Bergön.

Kontakter

  • Växjö konsthall

    Reception

    0470-414 75

    konsthall@vaxjo.se

    Besöksadress

    Besöksadress

    Västra Esplanaden 10, Växjö

    Postadress

    Postadress

    Växjö stadsbibliotek
    Växjö konsthall

    Västra Esplanaden 7

    35231 Växjö

    Övrigt

    Övrigt

    Ordinarie öppettider

    • Söndag och måndag stängt
    • Tisdag-fredag, klockan 12-18
    • Lördag klockan 12-16

    Fritt inträde

    Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 1 juli 2022