Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

I samarbete med Nya Småland: hämta ditt program av sommarens konsthändelser!

Håll koll på ditt konstsmåland och hämta programmet över samtliga konsthändelser i Småland under vår/sommar 2019.

Håll koll på ditt konstsmåland och hämta programmet över samtliga konsthändelser i Småland under vår/sommar 2019. För er som inte visste det redan ingår vi i projektet Nya Småland, som bland annat kommer att mynna ut i en stor triennal kommande sommar. Programmet  Länk till annan webbplats.

Om Nya Småland 2019-2020

Nya Småland undersöker på olika sätt frågor om entreprenörskap, in- och utvandring samt förhållandet mellan landsbygd och stad. Dessa tre teman kännetecknar såväl den gängse, som den historiska förståelsen av Småland. Projektet undersöker frågor som: Vad händer i övergången från glasbruksort till turistort? Hur kan en region som avfolkas, samtidigt växa och föröka sig? Hur kom centrum att hamna på en åker? Hur ser relationen ut mellan Småland och Minnesota idag? Känner konstnärer och formgivare till den kunskap och potential som finns inom den småländska industrin? Känner de lokala tillverkarna till vilka konstnärer och formgivare som verkar i området och vad deras kompetens och drivkraft är?

Vi påstår inte att vi har svaren på dessa frågor. Men genom att ställa dem, genom att komma med olika infallsvinklar, och skapa dialog mellan internationell samtidskonst och lokal kunskap börjar vi närma oss en uppdaterad bild av Småland. Denna bild synliggör och engagerar lokala aktörer och lyfter fram samtidskonstens roll i våra tre regioner. Att verka utanför storstäderna innebär att arbeta med en ge- menskap snarare än publik. Nya Småland vecklar ut sig i både tid och rum, därför att vi vill göra händelserna tillgängliga för de som bor och verkar här, inte bara för tillresta besökare.

Programmet Nya Småland 2019-2020 är kulmen av ett treårigt samarbete som initierats av fyra konstinstitutioner, tre regioner och ett universitet. Vi har bland annat organiserat ett antal konferenser, seminarier, residens, workshops och internationella samarbeten i hela Småland. Modellen stödjer långsiktiga relationer och tillåter även experiment. Under året medverkar flera konstnärer och aktörer som har engagerats i Nya Småland sedan start.

Under året kan du bland annat upptäcka eller återbesöka The Glass Factory, Jönköpings läns museum, Konsthall Betel i Mariannelund, Kalmar konstmuseum, Kultivator på Öland, Kultivera i Tranås, Polarcenter i Gränna, Utvandrarnas hus, Italienska Palatset, Linnéuniversitet, Rävemåla resi- dency, Vandalorum, Växjö konsthall, Österängens konsthall och andra platser över hela de tre regionerna som utgör Småland. Vi samarbetar även med externa parter såsom CCA Estonia, CrossSections, Iaspis, Konstfack, FRAME Finland, Nordiska Konstförbundet, Statens Konstråd och Jan van Eyck Academie.

Detta blir en första upplaga av liknande utställningsserier med olika aktörer i regionen vart tredje år. En samarbetsbaserad triennal, utsprid i tid och rum, som fokuserar på och utvecklar processerna i lika stor utsträckning som de publika händelserna.

Jonatan Habib Engqvist och Mike Bode
Projektledare och konstnärliga ledare för Nya Småland

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 18 mars 2022