11 dec: Föreläsning - Den döda kroppen - en människa?

Välkomna på det spännande, möjligen lite obekväma samtalet om det oundvikliga; Vår kropps pågående vandring mot döden.

Bild på ros

Föreläsning: Den döda kroppen - en människan?

Välkomna på det spännande, möjligen lite obekväma samtalet om det oundvikliga; Vår kropps pågående vandring mot döden.

Människan har ett par erfarenheter gemensamt. En av dessa är döden. Hur vi möter döden varierar över tid och från kultur till kultur. Gemensamt är cellernas död, förruttnelsen och allt som länkas till den biologiska kroppen. Vi kommer att beröra etik, moral, filosofi, arkeologi, ritualer och praktiskt förfarande runt den döda kroppen. Det blir ett levande samtal om döden med möjlighet att fråga sånt du länge funderat över.

Samtalet sker mellan universitetslektorn och arkeologen Liv Nilsson Stutz som bland annat forskat om döden, ritualer och hanteringen av döda kroppar och begravningsrådgivaren och sångerskan Yvonne Tuvesson Rosenqvist som har en praktisk erfarenhet av att möta såväl den döda kroppen som anhöriga i en av livets svåraste stunder.

Tid och datum

Onsdag den 11 december klockan 17.30. Fritt inträde och vi bjuder på trösterika tilltugg!

Aktuella utställningar

Av jord är du kommen av jord ska du åter... I utställningen Save the best for last bygger Karin Karinson inverterade kryptor, tonsatta av blackmetalmusikern Nachtlieder. Utställningen To breathe through the bones of the dead tar sin utgångspunkt i vedergällningen. Som en återbegravning gestaltas upprättelsen för de män och kvinnor som jagades och mördades under häxjakten i 1600-talets Småland. Vad finns det för häxprocesser idag och har de kontakt och likheter med dåtiden

Utställningarna omfattar både ond bråd död och en skön promenad över till andra sidan. Slutet, början eller bara en ändlös loop vi aldrig kommer ur? Utställningarna pågår till och med den 12 januari 2020.

Kontakt

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Växjö kommun
  Växjö konsthall

  Box 1222

  351 12 Växjö

  Ordinarie öppettider

  Måndag stängt

  Tisdag-fredag, klockan 12-18

  Lördag-söndag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 november 2019