Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Workshop: Rihabs dröm

Var med och bygg på den gemensamma folkskulpturen Rihabs dröm vid fyra tillfällen tillsammans med konstnären Jacob Andersson.

Rihabs dröm

Var med och bygg den gemensamma folkskulpturen Rihabs dröm vid fyra tillfällen under våren. Lessebo-bon Rihab Muzahems avvisade förslag på rondellkonstverk byggs i full skala av konstnären Jacob Andersson och konsthallsbesökare, som en hyllning till en människas och konstnärs storslagna dröm.

Tid och datum

 • 25 jan Vi påbörjar bygget!
 • 16 feb Fortsättning av bygget!
 • 8 mars Fortsättning av bygget!
 • 14 mars Flygtur för Akka. Vi avslutar skulpturen och placerar Nils Holgersson och Akka på offentlig plats.
  Klockan 13-16 samtliga tillfällen ovan. Drop in, fritt inträde.

Om Rihab Muzahem och drömmen

I början av hösten 2018 fick konsthallen ett mail från konstnären och billackeraren Rihab Muzahem. Född och konstutbildad i Bagdad, Irak, men då boende i Lessebo.

Rihabs önskemål var att få genomföra och placera en stor bronsskulptur på Stortorget i Växjö. Något i de bilder som Rihab hade bifogat mailet väckte vårt intresse. Vi bokade ett möte och åkte till Rihabs hem i Lessebo. Nere i husets källare som även fungerade som ateljé fick vi se de olika skulpturer och målningar som Rihab skapat på sin lediga tid de senaste åren. Bland annat modellen av Nils Holgersson och Akka som han tagit fram som ett utsmyckningsförslag till Lessebo Kommun.

Det som blev mest påtagligt under mötet var hur drivkraften att skapa löste de konstnärliga utmaningarna som fanns med bristande budget och undermåliga arbetsytor. Materialet hämtades från avlagda bildelar från bilverkstaden där han jobbade om dagarna och lera ersattes med spackel. Delar av skulpturerna svetsade han på plats på bilverkstaden. Tillfällena att arbeta i med skulpturerna plockades från kafferaster, lunchraster och sena kvällar. Motiven och idéerna hämtades från livet i Lessebo, den svenska historien och från Bagdads kultur och historia. Det kändes som att hans konstnärliga arbete också var ett sökande efter att förstå vad svenskar ville ha för typ av konst, ett letande efter en folksjäl eller en gemensam nämnare kanske? Genom att finna nyckeln till detta så skulle han komma drömmen närmre; att få bygga och ge sig hän att skapa något större, beständigare och för andra att beskåda för lång tid framåt.

Rihabs drömmar och idéer satte också fingret på hur svårt det är att ta sig in i Sverige som invandrad konstnär och kulturskapare när sociala, ekonomiska och byråkratiska hinder bromsar upp, komplicerar och tillintetgör den kreativa processen. Då det inte kunde bli aktuellt med en bronsskulptur på Stortorget planerade vi istället en utställning i konsthallen i samband med utställningen BOMAN EKESIÖÖ.

Tyvärr fick vi ingen möjlighet att fullfölja hela idén med en utställning då Rihab sålde huset, gjorde sig av med alla skulpturer och flyttade till Stockholm. Tids- och resursbrist tvingade Rihab att avbryta hela projektet. Innan flytten skänktes modellen av Nils Holgersson till konsthallen och vi bestämde med Rihabs godkännande att försöka bygga modellen så stor som möjligt tillsammans med konsthallens besökare

Bygget startar på Kulturnatten den 25 januari och därefter bygger vi vidare tillsammans med konstnären Jacob Andersson vi tre olika tillfällen under utställningsperioden för Arken och BOMAN EKESIÖÖ. Vi bygger Nils Holgersson som en hyllning till Rihabs dröm men också som en hyllning till människor stora, omöjliga drömmar och galna idéer.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 13 februari 2020