Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Aktuell utställning: Finland Sverige tur och retur

I utställningen Finland Sverige tur och retur visar vi samspråket mellan två vänner från varsin sida om Bottniska viken.

Foto på en klänning, tofflor och två teckningar.

Finland Sverige tur och retur

I utställningen Finland Sverige tur och retur visar vi samspråket mellan två vänner från varsin sida om Bottniska viken. Nu möts de brevväxlande konstnärerna Kerstin Björk (Ugnanäs, Sverige) och Eva Lamppu (Helsingfors, Finland) under våren på Växjö konsthall, i ett virrvarr av enskilda arbeten och gemensamma projekt som löper genom broderier, förgreningar, målningar, videoverk och gulddraperier.

Utställningen är öppen till och med den 25 mars 2023.

Programpunkter utställning

 • 7 februari Sara Kristoffersson, författare och professor i designhistoria, om sin bok Hela havet stormar – fallstudie inifrån en myndighet som handlar om Vita havet-debatten på Konstfack.
 • 11 februari Öppning: Skaparkraften. Vår målerigrupp för barn på Tallgården visar sina verk i Norra rummet.
 • 14 februari Broderijunta: Fria broderier utan regelverk, kl. 19-21. För alla åldrar!
 • 22 februari Konstlabb: Spillbilder. Botanisera med tygspill och stuvbitar, kl. 13-15 för 6-12 år.
 • 24 februari Konstlabb: Konstpost. Måla och skapa konstverk att posta, kl. 15-17 för 6-12 år.
 • 4 mars Media Artes: HALO 23 med Louise Magnusson, Björn Eriksson och
  Sara Constant.

  Earth week 21-25 mars

  Avskedsbyrån Aris Morendi har sin mottagning öppen i Norra rummet för alla som vill ta farväl till något som har gjort sitt.
 • 23 mars Lunchföreläsning: Kerstin Björk om Konsten, trädgården och sambanden.
 • 25 mars Konstlabb: Avsked och små ceremonier till daggmaskar och andra små kryp. Ute i Teaterparken vid fint väder kl. 13-15, för 6-12 år.
 • 25 mars Earth hour: Mörkervisning i hallen kl. 20.30.

*Fritt inträde om inget annat anges!

Om utställningen

Utbyte kollegor emellan eller att arbeta i grupp beskrivs ofta som att ett plus ett kan bli tre. En något sliten men ändå effektfull metafor. Men hur ofta är det egentligen som just 3 blir resultatet – är det inte snarare så att 1+1 mycket oftare blir lika med – typ raketost, grävmaskin eller helt andra saker som inte ens fanns på horisonten när man började sin uträkning?

När folk gör saker ihop – på grund av allt från tvång till lust – så händer det märkliga saker. Det blir oväntat dåligt, skrämmande, platt och precis lika sannolikt oförutsägbart hisnande, klaffande och flygande. Det är som att vartenda litet huvud här på jorden representerar ett grundämne, som när de kombineras med andra, bildar föreningar som uttrycks i nya egenskaper. Explosiva, giftiga, värmeledande eller formbara lever de överallt mellan oss. Resultaten av dem finns också överallt. Pyramider. Kommunala parker. Sten-sax-påse-beslut. Cocktaileffekten öppnar dörrar i överraskande riktningar och vad någon än säger så gör vi det ihop – alltihop – i en enda röra.

Eva Lamppu och Kerstin Björk utför ett medvetet cocktailarbete. De har gjort sig en form för att bjuda in det oförväntade i sina konstnärskap. De skriver till varandra i brev och inom ramen för instagramkontot @finland_sverige_tur_och_retur. De skickar material som blir till samskapade verk – och något helt annat uppstår ur fyra händer – än det brukar ur två. I utställningen Finland Sverige tur och retur möts deras praktiker inom flera verk. Men deras separata konstnärskap krockas också in i varandra som ett ytterligare lager i samarbetsväven.

Och när de, vi och andra möts så skapas en täthet i den mystik som omgärdar det gemensamma. Välkomna in i den dimman.

Ragnhild Lekberg
Intendent, Växjö konsthall

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 14 mars 2023