Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

23 maj: Vernissage + samtal om Pilgrim på havet

Välkommen på födelsedagsfirande av Pär Lagerkvist! Vi bjuder på tårta och besök av biskop Fredrik Modéus.

Teckning i svart tusch av en segelbåt på ett stormigt hav.

Lars Wellton © Bildupphovsrätt 2023

Vernissage + samtal + tårta

Välkommen på födelsedagsfirande av Pär Lagerkvist! Vi firar med vernissage av utställningen Pilgrim på havet, med illustrationer av konstnären Lars Wellton. Vi bjuder på tårta och starkt kaffe.

Till detta tillkommer ett samtal lett av litteraturvetaren Piia Posti där biskop Fredrik Modéus och Pär Lagerkvist-samfundets Mikael Askander diskuterar Lagerkvists "Pilgrim på havet". Gunnar Carlberg läser kortare utsnitt från romanen.

Det hela är ett fröjdefullt samarbete mellan Det fria ordets hus, Pär Lagerkvist-samfundet och Växjö konsthall.

Tid och datum

Tisdag 23 maj, på Växjö konsthall. Öppning av utställning och tårtbjudning kl. 18. Samtal kring Pilgrim på havet, start kl 18.30. Fritt inträde, ingen anmälan!

Om Welltons illustrationer

Pär Lagerkvist föddes i Växjö den 23 maj 1891. Detta vill vi uppmärksamma genom en utställning och ett samtal kring en av Lagerkvists romaner, Pilgrim på havet. Växjö konsthall har förvärvat de 70 illustrationer som konstnären Lars Wellton tog fram för Pilgrim på havet. I den tryckta boken lyfter man ca fyrtio av dom. På konsthallen visas samtliga upp i original. Lars Wellton (1918-1992) var en svensk bildkonstnär och tecknare. Medverkar med illustrationer i flera kända svenska romaner, filmer och tidskrifter.

Utställningen Pilgrim på havet med Lars Wellton är öppen mellan 19 maj - 27 maj 2023.

Om Pilgrim på havet

Den djupt symbolmättade romanen har i synnerhet två förgrundsgestalter: pilgrimen Tobias och sjörövaren Giovanni. Tiden då berättelsen utspelar sig är obestämd, men med tanke på det starka pilgrimstemat, anar jag att vi befinner oss nånstans i en tidig medeltid. Det är emellertid ovidkommande för skildringen i sig.

Tobias ska fara till Det heliga landet. Men istället för att åka med den ordinarie båten, som alla andra pilgrimer far med, ger han allt han äger åt skepparen på en skum skuta, som visar sig vara en båt full med sjörövare. En av dessa är den storbyggde Giovanni, som Tobias kommer nära. Giovanni öppnar med tiden sitt hjärta för Tobias, och berättar sin livshistoria för pilgrimen, att han var en präst, som hamnade i en passionerad kärlekshistoria — som med tiden ledde till att han hamnade på detta piratskepp, där han glädjer sig åt det råa, raka livet och hororna i hamnarna.

Kontakter

  • Växjö konsthall

    Reception

    0470-414 75

    konsthall@vaxjo.se

    Besöksadress

    Besöksadress

    Västra Esplanaden 10, Växjö

    Postadress

    Postadress

    Växjö stadsbibliotek
    Växjö konsthall

    Västra Esplanaden 7

    35231 Växjö

    Övrigt

    Övrigt

    Ordinarie öppettider

    • Söndag och måndag stängt
    • Tisdag-fredag, klockan 12-18
    • Lördag klockan 12-16

    Fritt inträde

    Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 22 maj 2023