Glaskonststråket

Sju glaskonstnärer fick i uppdrag att göra var sin skulptur för att pryda Sandgärdsgatan i Växjö. Resultatet blev det glaskonststråk, som invigdes tidigt 2011.

Glaskonstverk i monter

Växtkraft, Anna Ehrner, 2011

På Bäckgatan vid Båtsmanstorget i Växjö centrum kan man hitta Ulrica Hydman-Valliens glasskulptur Glada dagar. Verket är format som ett skyltskåp och innehåller figurer i rusk och solsken – detaljer från livet, målade på glaslaminat.

Konstnären vill förmedla sina symboler av frihet och glädje. Hon menar att Glada dagar är som livet självt: lite bra och lite dåligt i en salig blandning. I burens botten ligger transparenta ägg med begynnande liv, tillsammans med en orm som alltid vaktar dem.

Några steg bort på Sandgärdsgatan ligger Ludvig Löfgrens skulptur Explorateur, som är inspirerad av spännande undervattensvärldar. Verket är mystiskt och organiskt och återspeglar de populärkulturella anspelningar som kännetecknar Löfgrens konst.

Om du promenerar ännu längre ned längs Sandgärdsgatan och stannar mellan Bäckgatan och Klostergatan med utsikt mot Växjö domkyrka, kan du slå dig ned i Göran Wärffs tronliknande utsmyckning Biskopssätet.

Den illuminerade stolen i betong pryds av ingjutna detaljer i glas. Stolen bär minnen av glasobjekt från konstnärens formgivning på Kosta Boda under 2000-talet.

Kjell Engman har skapat två konstverk som bildar ett par – Waiting for the Ballroom Dance? och What’s Going On In an Old Man’s Head?. Dessa två skulpturer är utplacerade i korsningen Klostergatan/Sandgärdsgatan och blir nästa stopp på promenaden genom Glaskonststråket.

Skulpturen Waiting For the Ballroom Dance? är formad som en klänning. Den är grå och trist, men en längtan efter balen på slottet får klänningens inre att glöda av färg och glamour.

What’s Going On In an Old Man’s Head? har form som ett neutralt och uttryckslöst ansikte, med ett färgglatt inre som lyser upp omgivningen. Färgstarka tankar fyller huvudet, och enligt konstnären är det upp till var och en att tolka vad tanken innehåller.

Båda verken av Engman är tillverkade i betong med gjutna glasobjekt belysta underifrån för att skapa mystik från betongens inre.

Några snäpp längre ned på Klostergatan, nästan vid Kungsgatan, står Anna Ehrners glasskulptur Växtkraft. Skulpturen är konstnärens egen hyllning till vår vackra småländska natur, samt även till den Gröna staden Växjö.

Konstnären vill att denna skulptur ska utgöra ett vackert inslag i stadsbilden. Skulpturens inglasade grönska kan även bli en symbol och ge betraktaren en tankeställare över hur ömtålig och sårbar vår miljö är.

När vi vandrar vidare mot Kungsgatan är det lätt att nästan bli bländad av Åsa Jungnelius skulptur The Black Panther. Enligt konstnären är skulpturen en skatt som tillhör alla, öppen för beröring för dem som rör sig i det offentliga rummet. Den stora svarta diamanten, även kallad Världens största svarta diamant – men fake av konstnären, är gjord av planglas.

Diamanten är omgiven av kedjor i silver – en kätting som beskyddar skatten symboliskt. Eftersom skatten tillhör oss alla behöver den nämligen egentligen inte skyddas. När betraktaren kommer fram till diamanten eller rör vid den tänds en lyktstolpe med bevakningsbelysning. The Black Panther och lyktstolpen blir ett offentligt rum att vara i för allmänheten.

Glaskonststråket avslutas på Kronobergsgatan med Bertil Valliens glaspollare Abode. Skulpturen är öppen för betraktarens egna tolkningar. Ordet Abode hittades av konstnären i ett lexikon och betyder ett ställe för meditation och stillhet, en avskild boning koja, hus, tält eller en pyramid där man kan samla sina tankar och sin historia i.

Enligt konstnären är huset en metafor för motsägande innebörder; t.ex. trygghet eller fängelse. Dessa två har alltid intresserat konstnären och finns som en grundtanke i Abode.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 7 januari 2022