Etapp 2: Spegelbollen

Boll gjort av speglar placerad i sjö

Spegelbollen, Inges Idee

Den 26 maj 2010 invigdes Spegelbollen i lagunen i Växjösjön. Skulpturen, som har skapats av konstnärsgruppen Inges Idee, utgör etapp 2 i konststråket Växjö Art Site.

Växjösjön betyder mycket för stadens befolkning. För inte länge sedan var sjön förorenad och illaluktande, men med moderna och kreativa lösningar, där dagvattnet tas om hand, har sjön återfunnit sin harmoniska balans.

Spegelbollen är en hyllning till Växjösjön och dess rena vatten. Skulpturen fångar omgivningens sceneri där årstider, väderväxlingar, himmel och vatten samspelar med verket.

Spegelbollen är skapad av den internationellt erkända konstgruppen Inges Idee. Med beställningar i bl.a. Kanada, Japan, Australien, Taiwan och Malaysia är de på väg att bli en av de stora skulpturmakarna på den globala scenen. Nu sällar sig Växjö till städer som Singapore, Vancouver, Köpenhamn, Kaohsiung och Shizuoka.

Omröstningen för Växjö Art Site etapp 2 ägde rum våren 2009. När allmänhetens röster var räknade och referensgruppen hade gett sitt utlåtande, fattade kulturnämnden beslut om att beställa och uppföra Spegelbollen.

Inges Idee berättar om Spegelbollen

"Mitt på sjön ser man en glittrande rund skulptur svävande på vattenytan. Bollen påminner om en diskokula som verkar ha hamnat på vattnet. Vinden och vattnet kommer att sätta skulpturen i en sakta men säker rörelse, som gör att den reflekterar ett permanent skiftande färg- och ljusspektrum. Skulpturen fungerar som en länk mellan himlen och vattnet och kan upplevas som en artificiell himlakropp som svävar på sjön.

Vanligtvis finns en spegelboll inomhus, hängandes i taket där den snurrar lugnt och framkallar komplexa ljusmönster på väggarna. Här hamnar spegelbollen mitt på sjön i en oväntad omgivning, och upplevs snarare som en störtad måne än ett partyredskap.

Istället för att reflektera en strålkastares ljus, sammanbinder den sin egen omgivning på spegelytan – himlen, vattnet, stranden och staden blir en levande del av konstverket. Växjö självt utgör huvudattraktionen för sin egen gigantiska spegelboll – det blir en visuell fest under bar himmel.

Med den runda och glittrande skulpturen skapas ett nästan spirituellt gravitationscentrum på sjön, som fångar Växjös panorama i en ständig förändring. På natten kan det tänkas att man belyser bollen så att den får en annorlunda karaktär än under dagen."

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 29 juni 2022