Etapp 6: Pissed Elin

Sara Möllers Pissed Elin är det sjätte verket i Växjö Art Site – konststråket runt Växjösjön. Pissed Elin invigdes i mars 2017.

Konstverket Pissed Elin placerad vid Växjösjön

© Sara Möller/Bildupphovsrätt 2017

Lätta på trycket
Låt orden flöda
Tänk längre, människa
Väx upp
Vakna, det ringer förr som nu i Wägners väckarklocka

Sara Möller

Pissed Elin är ett offentligt konstverk skapat av konstnären Sara Möller. Verket är en tre meter hög fontän byggd i lera och sedan avgjuten i brons.

Handen och jordens kraft har en central roll i verket och utrycks genom de kroppsligt märkbara avtrycken i leran. Två stora pennskaft reser sig från marken, mellan pennbenen och ut ur en kjolliknande form flödar en vattenstråle ner mot marken. Vattnet rinner sedan vidare ut i Växjösjön genom en stenbelagd bäck. Under mörka kvällar och nätter lyser en noga vald belysning upp skulpturen och därigenom sin omgivning.

Skulpturen är en hyllning till författaren Elin Wägners kamp för feminism, pacifism och ekologi. Konstnären liknar verket vid ett gödslande ekosystem som lyser klart i den svartaste natten med förhoppning om att ge ringar på vattnet. Det är ett verk som vill påminna om att ”vårt handlande i nuet är bundet vid det förflutna”.

Bronsskulpturen kan vid en första anblick se ut som en stor udda växt, men Möller har lekt med skulpturens utformning så att den också kan tolkas vid en kjol på två ben som kissar. Denna pose är en symbol för att det kan vara nödvändigt att bryta regler för att få saker att ändras. Att pissa in sitt revir och ta sin rättmätiga plats. Vattenstrålen som sipprar ut ur skulpturen kan likafullt vara symbolen för både växtkraft och det konstnärliga flödet.

Sara Möller är född 1982 i Växjö och verksam i Göteborg.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 29 juni 2022