Blända
Vad händer om man placerar en bronsskulptur föreställande en kvinnlig superhjälte framför ingången till simhallen? Det är en av frågorna som undersöks i projektet Blända.
Genom konstnärliga metoder och med den historiska sägnen om Blända som utgångspunkt vill projektet belysa unga, vuxna kvinnors rätt att ta plats i det offentliga rummet. Genom konstnärliga metoder skapas nya mötesplatser som är tänkta att generera delaktighet, lust och styrka.
Skulptur och idé
Skulpturen är en mobil bronsskulptur föreställande Blända och utgör en symbol för unga kvinnors rätt att ta plats. Blända bär en klädnad med inspiration från värendsdräkten och från superhjältarnas värld och bronsen är bemålad med ilsket röda detaljer. Skulpturen kommer inte placeras på en permanent plats utan flyttas runt i Växjös offentliga rum. Var skulpturen dyker upp är hemligt till dess att den är utplacerad, samtliga platser styrs av var frågan om jämställdhet kan vara intressant att diskutera. Projektet har pågått sedan november 2016, runt om i regionen.
Blända intar...
Blända har nu landat på det särskilda boendet Borgmästaren. Där står hon på boendets uteplats, bland bord och stolar, redo för sommarkalas.
Andra platser Blända varit på hittils är Teaterparken, och Simhallen Medley, som var skulpturens första stopp. Anna-Karin Arvidsson om val av simhallen som plats: "Simhallar är laddade platser där jämställdhet kan diskuteras utifrån flera perspektiv. Kroppen står i fokus och det skapar otrygghet och utmaningar både i förhållande kön, makt och fysisk förmåga. Med Blända placerad utanför simhallen hoppas jag kunna stärka, inspirera och förtydliga allas rätt att på lika villkor vistas i en offentlig sportanläggning." Nästa anhalt för Blända förblir hemligt tills vidare.
Publikation och workshops
Projektet har förutom skulpturen inneburit ett antal workshops med unga vuxna kvinnor i åldrarna runt 20-35 år samt en publikation om projektets deltagare. Resultat av workshoparna kommer att och har presenterats offentligt. På temat ”Att inta det förbjudna rummet” genomfördes Blända Powerplay på Vida Arena tidigare under året. Andra kända platser som projektet har eller kommer att inta är Lilla Björka, Det fria ordets hus och Berättarmuseet i Ljungby.
Anna-Karin Arvidsson, konstnär och lektor i design på Linnéuniversitet, står bakom idén och är konstnärlig projektledare. Andra som är verksamma i projektet är Filippa DeVos intendent för pedagogik från Växjö konsthall, Tina Persson poet och Marie Eriksson historiker och genusvetare. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Linnéuniversitetet, Växjö kommun och Region Kronoberg.
Relaterade länkar
Kontakter
-
Växjö konsthall
Reception
Besöksadress
Västra Esplanaden 10, Växjö
Postadress
Växjö konsthall
Västra Esplanaden 7
35231 Växjö
Övrigt
Ordinarie öppettider
- Söndag och måndag stängt
- Tisdag-fredag, klockan 12-18
- Lördag klockan 12-16
Fritt inträde