Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Växjö stadsbibliotek öppnar för nödvändiga besök 4 januari

På måndag 4 januari öppnar Växjö stadsbibliotek igen efter att ha varit stängt sedan 20 december.

Beslutet tas efter att regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelat att bibliotek inte längre finns med bland de verksamheter som uppmanas hålla stängt med anledning av coronapandemin.

Biblioteket kommer enbart vara öppet för de som behöver använda en dator i 30 minuter och för avhämtning av reserverade böcker, för till exempel studier. Hela biblioteket kommer inte vara öppet och det kommer exempelvis inte finnas tidningar och tidskrifter att läsa på plats. Biblioteket kommer hålla öppet fyra timmar varje vardag.

Bibliotekets personal går att nå på mejl och telefon. Den som vill låna en bok reserverar den och hämtar den tidigast dagen efter. Biblioteken tar sedan en tid tillbaka inte ut några förseningsavgifter och det finns inga begränsningar i antalet lån via bibliotekets e-tjänster.

Växjö stadsbibliotek kommer hålla öppet måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar mellan klockan 10 och 14, samt tisdagar mellan klockan 15 och 19.

Övriga bibliotek i kommunen hålls stängda till och med 24 januari men även detta beslut kan komma att ändras.

- Vi är jätteglada att vi nu kan erbjuda den här servicen igen. Vi vill dock poängtera att beslutet kan komma att ändras om nya restriktioner kommer, säger Jon Malmqvist (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

- Det känns viktigt att vi kan hålla öppet för de som verkligen behöver. Nu hoppas vi att det egna ansvaret finns, att man respekterar vår uppmaning att inte besöka oss om det inte är nödvändigt och att man naturligtvis stannar hemma vid minsta symptom, säger Tomas Ekelius, förvaltningschef kultur- och fritidsförvaltningen.

Bakgrund:

Det var den 18 december som regeringen uppmanade till stängning av bland annat bibliotek fram till 24 januari. Växjö kommun och många andra kommuner beslutade då att stänga biblioteken i kommunen. Bibliotek togs sedan bort från listan över verksamheter som ska hålla stängt, eftersom en del bibliotek omfattas av bibliotekslagen och är en samhällsservice som enligt lag ska finnas tillgänglig för alla.

Senast uppdaterad: 28 december 2020