Fönsterutställning Förintelsens minnesdag

Det fria ordets hus / Växjö konsthall visar tre fönsterutställningar gjorda av Forum för levande historia. Dessa är möjliga att se i fönster på baksidan av Det fria ordets hus / Växjö konsthall.

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, som äger rum samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Minnesdagen är till för att vi aldrig ska glömma Förintelsens offer. Det är också en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. I år arrangeras minnesceremonierna digitalt, vilket ger fler människor möjlighet att delta. Det fria ordets hus / Växjö konsthall förstärker de digitala evenemangen med tre utställningar gjorda av Forum för levande historia.

De 3 utställningarna


MOTSTÅND

Årets utställning heter ”Motstånd” och handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut.
Se en kortare variant av utställningen. Länk till annan webbplats.

AKTION T4 - OM MÄNNISKOSYN I NAZITYSKLAND
Utställningen handlar om människosynen i Nazityskland under perioden 1933-1945. Fokus är T4-aktionen som riktades mot människor med funktionsnedsättning.

ANTISEMITISM - DÅ OCH NU
Med exempel från historien och i dag belyser utställningen antisemitism ur ett historiskt och samtida perspektiv.
Se bildspelet Antisemitism - då och nu Länk till annan webbplats.

Utställningarna finns kvar till den 27 februari.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 januari 2021