Första föreningarna blir certifierade i Säker och trygg förening

I kväll blir de allra första föreningarna i Växjö kommun certifierade som Säker och trygg förening. Arbetet började 2019 och nu har 27 föreningar fått en kvalitetsstämpel som visar att föreningen ger möjlighet till en aktiv fritid för barn och ungdomar i en säker och trygg föreningsmiljö.

– Det känns jätteroligt att vi äntligen kan certifiera de första föreningarna i det här arbetet. Och inte minst roligt för alla barn och ungdomar i kommunen som får ett ännu bättre föreningsliv att ta del av, säger Jessica Råhlin, fritidschef Växjö kommun.

Certifieringen bygger på ett långsiktigt arbete utifrån jämställdhet, mångfald, miljö och ekonomi och är ett stöd för att förbättra säkerhet och trygghet på såväl föreningens anläggning som inom verksamheten. Det kan till exempel handla om att skaffa säkerhetsrutiner, ta fram eller se över värdegrundsdokument och andra riktlinjer samt hur man gör dem till en naturlig del av verksamheten.

Arbetet är initierat och leds av Växjö kommun tillsammans med RF Sisu Småland. Arbets- och certifieringsmaterialet är utvecklat i samverkan med Linnéuniversitetet. Föreningarna har fått stöd i arbetet genom utbildning, nätverk, föreläsningar och erfarenhetsutbyte med andra föreningar.

– 27 föreningar ska i framtiden bli ännu fler. Vi startar en ny omgång efter årsskiftet, så det finns fortfarande möjlighet att anmäla sin förening. Både idrotts- och kulturföreningar är välkomna att vara med, säger Linnéa Andersson som är fritidsutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Detta är föreningarna som certifieras 2021:
ATF Gym
Braås Ponny-och Ridklubb
Dackegymnasterna
Gransholm IF
IFK Växjö
Ingelstad skytteklubb
Ingelstad IK
Karate-do Shotokan
OK Norrvirdarna
Sandsbro AIK
Teleborgs 4H-klubb
Växjö 4H-klubb
Växjö Distansryttarsällskap
Växjö IBK Utveckling
Växjö Judoklubb
Växjö Konståkningsklubb
Växjö Norra IF
Växjö Pistolklubb
Växjö Ridklubb
Växjö Simsällskap
Växjö spelförening
Växjö Titans kampsportförening
Växjöortens Fältrittklubb
Wexiö Karate Kai
Wexiö Rugby Klubb
Wäxjö Motorsällskap
Östers IF

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 september 2021