Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Fler mottagare än vanligt när Växjö kommun delar ut pris och stipendier inom kultur och idrott

Kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun uppmärksammar varje år kulturutövare och ideella ledare genom olika stipendier och priser. Nämnden har idag beslutat att ge Yvonne Tuvesson Rosenqvist årets kulturpris. Årets kulturstipendier går till Julia Arvidsson och Therese Gylfe. Stipendier för ideellt arbetande föreningsledare tilldelas Jennie Hedren Hasselros, Jacob Kidell, Folke Bengtsson, Anette Gustavsson och Ola Pettersson.

– I år har vi möjligheten att dela ut ett par extra stipendier till ideella ledare. Att uppmuntra ideellt engagemang är ett viktigt steg i arbetet med att återstarta föreningslivet efter pandemin. Det känns extra roligt att vi uppmärksammar flera som gör en massa "i det tysta" - administrativt jobb till exempel - och som sällan får stå i rampljuset, säger Jon Malmqvist (KD), ordförande, kultur- och fritidsnämnden.

Årets kulturpristagare

Växjö kommuns kulturpris delas ut för särskilt värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset är en glasskulptur av Lena Bergström, Kosta. Årets kulturpristagare är:

Yvonne Tuvesson Rosenqvist

"Yvonne Tuvesson Rosenqvist har sedan drygt 30 år förgyllt kyrkor och konserthus med sin vackra sopranröst, mycket uppskattad både som solist och ensemblesångare i flera olika genrer. Rosenqvist är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, men trots hela landet som arbetsfält har hon aldrig släppt sin bas i Småland, Växjö och Ingelstad. Yvonnes stora personliga engagemang för det lokala musiklivet har lett till samarbeten både med Regionteatern Blekinge Kronoberg, Linneateatern och Smålandsoperan. Stina på Backen, en musikberättelse om Christina Nilsson efter idé och manus av Yvonne, rönte mycket stor uppmärksamhet och har stärkt kunskapen om den småländska mega-stjärnan."

Årets kulturstipendier

Som stimulans för framtida kulturgärning delar Växjö kommun ut två kulturstipendier på vardera
25 000 kronor. Stipendierna går till unga, talangfulla och målmedvetna kulturutövare. Årets kulturstipendiater är:

Julia Arvidsson

Julia studerar skådespeleri vid “The Academy of Creative Training” i Brighton. Stipendiet ska användas för att finansiera delar av kursavgiften.

Therese Gylfe

Therese har en kandidatexamen i filmljud vid Stockholms konstnärliga högskola.
Stipendiet ska användas till att bygga en hemmastudio.

Årets stipendier till ideellt arbetande föreningsledare

Stipendiet ska i första hand delas ut som uppmuntran till föreningsledare som är engagerade i ungdomsarbete i Växjö kommun. Stipendiet är på 10 000 kronor vardera. Årets ideellt arbetande föreningsledare är:

Jennie Hedren Hasselros, Växjö Kanot Club

"Jennie är föreningens mamma, hon tar hand om alla - tröstar när det behövs, berömmer och lyfter individer. Hon föregår som gott exempel och lär barn och ungdomar om inkludering, då hon själv använder rullstol som avlastning."

Jacob Kidell, Ingelstad IBK

"Jacob som nu går sista året på gymnasiesärskolan är en ledare och eldsjäl utan dess like. Han är Ingelstad IBK’s största tillgång – det är aldrig några sura miner eller problem med ”Jacke”. Han sköter det mesta kring herrlagets träningar och matcher, ställer även upp som materialförvaltare i damlaget och drar på sig målvaktskläderna när det behövs."

Folke Bengtsson, Furuby IF

"Folke är en central person i föreningen och har under 44 år ansvarat för ekonomi och kontinuitet i all verksamhet. Han är viktig som bollplank för ungdomsverksamheten och har alltid tid att hjälpa till i Furuby IF."

Anette Gustavsson, Växjö 4H-klubb

"Anette är en viktig vuxen för barn och unga i föreningen men framför allt stöttar Anette de som är aktiva som ledare. Hon ser alla och ser till saker som att alla har ätit ordentligt under en lång dag med aktiviteter och har varma kläder. Hon ställer alltid upp när djuren behöver extra omvårdnad. Det går alltid att lita på Anette."

Ola Pettersson, BTK Frej

"Ola har suttit i föreningens styrelse i över 10 år. Han coachar just nu damlaget i Superettan på väg till Pingisligan samt föreningens ungdomar på tävlingar runt om i Sverige. Men han fixar också det som behöver göras i hallen – han rensar avloppet, städar och limmar rack - inget jobb i föreningen är för litet för Ola."

Senast uppdaterad: 6 april 2022