Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Muralmålningen snart på plats – ny vinnare utsedd

En ny vinnare i Växjö kommuns muralmålningstävling är utsedd. Hon heter Linnea Storm och kommer genomföra målningen på Norra järnvägsgatan under augusti och september i år. Bilden är inspirerad av möten med människor som Linnea träffat i Växjö.

Muralmålningen som vann muralmålningstävlingen. Foto: Linnea Storm

Linnea Storms målning som snart pryder väggen på Norra järnvägsgatan. Foto: Linnea Storm

Muralmålningstävlingen, som vände sig till både professionella som amatörer, pågick under våren 2022. 108 bidrag kom in. Bland dessa valdes fem finalister ut av juryn. Två olika vinnare utsågs sedan, men dessa konstverk har visat sig inte vara möjliga att genomföra. Det blir i stället en annan finalist som kommer att måla väggen - Linnea Storm som studerar konst- och hantverksdesign på Grimslövs folkhögskola.

- Det finns väldigt många eldsjälar, engagemang och fina platser i Växjö. Men det blir svårt att få med allt och alla. Därför tänkte jag att det vore roligt att porträttera olika personer jag mötte. Jag började med ett par som satt på en bänk i den färgglada parken utanför domkyrkan, en person som stod och påtade på Ekobacken och en turist från Tyskland som uppskattade grönskan, öppenheten och småskaligheten. Jag fick fina samtal och skissade dessa personer på plats medan de berättade lite om deras syn på staden. Värme, öppenhet, grönska, variation, gemenskap och bubblande är några nyckelord jag försöker fånga i målningen, säger Linnea Storm.

Under vecka 33 kommer väggen på Norra järnvägsgatan att tvättas och målas mörkblå. Linnea Storm börjar sedan arbetet med själva motivet den 24 augusti, förutsatt att vädret tillåter. Invigning av konstverket är beräknad till slutet av september.

- Det här blir ett fint tillskott till vår stadskärna. Utsmyckning av den offentliga miljön ger en plats karaktär och identitet och ökar attraktiviteten i vår stad. Jag är också glad att Linnea vill göra målningen nu under sensommaren och att vi snart har en målningen på plats, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Linnea Storms ursprungliga bidrag hade en ljus bakgrund men den är nu ändrad till mörkblå. Anledningen är att den ljusa bakgrunden skulle innebära för lite kontraster på väggen.

Om muralmålningstävlingen:

Växjö kommun beslutade 2021 att varje år genomföra en tävling eller aktivitet som ska vara en del i arbetet med att skapa en ännu mer attraktiv stadskärna. Våren 2022 genomfördes en muralmålningstävling där vinnaren får måla på en stor vägg på Norra järnvägsgatan. 108 bidrag kom in och bland dem valdes fem finalister ut av juryn, och sedan en vinnare. Den första vinnaren drog sig ur efter att det visat sig att bilden inte var en originalmålning. Tvåan utsågs då som vinnare, men avböjde senare på grund av tidsbrist.

I juryn ingick Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, Monica Skagne, kommunchef Växjö kommun, Hans Håkansson, representant för Haglinds Fastighetsförvaltning och som upplåter väggen, Emmi Nilsson från Växjö Citysamverkan, Torbjörn Ekengren, ordförande Växjö cityförening samt Loki Bülow Angeling i klass ES21B på Katedralskolan.

Senast uppdaterad: 11 augusti 2022