Växjö stadspark

Växjö stadspark är ett fem kilometer långt parkstråk runt Växjösjön med vacker omgivning och ett rikt utbud av aktiviteter och upplevelser.

Här hittar du allt från blomsterplanteringar, vattenanläggningar och bryggor till vildpark, torg, konst och öppna gräsytor för lek och spel, allt samlat kring en sjö mitt i staden.

Linnéparken och Strandbjörket är parker som ingår i Växjö stadspark.

Hitta hit: Stadsparken är ett parkstråk som sträcker sig runt Växjösjön.

Kommunen skänker vårens blomsterlökar

Efter våren tar vi upp överblommad vårlök för att ge plats åt nya sommarblommor. Nästa år återplanterar vi vårlöken som är långlivad, men vi har inte möjlighet att spara och förvara allt. Vi skänker därför lökarna till dig som är intresserad av att återbruka dem och ge dem ett nytt blomsterliv nästa vår. För att så många som möjligt ska kunna ta del av vårlöken är du välkommen att hämta utblommade vårlökar till din trädgård på Norremarks kretsloppspark 1-8 juni.

Notera att det inte är möjligt att hämta lökar på plats i någon av våra parker.

Hämtas på:
Norremarks kretsloppspark, Deltavägen 22, 352 45 Växjö.

Inför hämtning:
- Tag med egen påse att frakta lökarna i.
-Lökarna är inte sorterade eller namngivna.
- Har du en trädgård fri från mördarsniglar bör du inte hämta lökar hos oss då vi inte kan garantera att de är helt fria från djur eller ägg.
- Det är många som vill ta med sig blomsterlökar hem så tänk på att ta med måtta, så att så många som möjligt får glädjas av.

Skötselråd: Vårlök
Låt blomsterstjälkarna vissna och torka in för att energin ska gå tillbaka till löken. Torra blad och stjälkar kan efter det tas bort. Förvara lökarna svalt och luftigt. Gärna i en trälåda, papperspåse eller liknade. Plantera dem sen till hösten och hoppas på att de levererar till våren.

Varför planterar inte kommunen vårlöken nästa år?
De flesta lökar blommar med stor sannolikhet igen nästa år, men vi kan inte plantera dem i våra rabatter igen eftersom det inte finns en garanti för detta. Därför skänker vi löken till dig som är intresserad och vill ge dem chans till ett nytt blomsterliv nästa vår.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad: 20 maj 2024