Begravningsförrättare

I Växjö kommun har vi tre kommunala begravningsförrättare. De är Per-Anders Löthman, Willemo Carlsson och Jaana Vainio, som också pratar finska.

Du som är anhörig kan prata med begravningsförrättaren om hur du vill att begravningen ska gå till.

Ifall begravningsbyrån sköter det praktiska inför begravningen pratar du med dem om hur du vill ha begravningen.

Om du vill ha en kommunal begravningsförrättare kostar det 950 kronor. Du betalar kostnaden till Växjö kommun.

Per Anders Löthman

"Jag arbetar i Växjö kommun sedan 1998 och min nuvarande arbetsuppgift är som kultur- och fritidssamordnare. Jag är tillika borgerlig vigselförrättare i Växjö kommun.

Som sångare har jag medverkat vid begravningar vid ett hundratal tillfällen.

Begravningsakten är en av de mest personliga och själfulla stunderna för de anhöriga. Därför är mitt mål att göra akten till ett fint och minnesvärt ögonblick för de som deltar i högtiden.

Jag själv tillhör inte Svenska kyrkan."

Per-Anders Löthman

Willemo Carlsson

"För närvarande arbetar jag som forskningsassistent vid Linneuniversitetet på deltid i Växjö. Utöver det har jag eget företag där jag arbetar för friskhet och med hälsoprodukter samt föreläser om personlig utveckling. När det blir sommar brukar jag vikariera inom hemsjukvården, och det ger många spännande möten med människor.

Jag sjunger i Växjö Vocalis och musicerar också på piano, gitarr och dragspel.

Som kristen och aktiv i Svenska kyrkan ser jag det som en angelägen uppgift att bidra till denna borgerliga samhällsservice, och jag tycker att det är ovidkommande varför man väljer ett annat alternativ än kyrkan.

För mig kommer det viktigaste att handla om att låta ett oundvikligt avsked bli en vacker och minnesrik stund på det sätt som de sörjande önskar."

Willemo Carlsson

Jaana Vainio

"I hela mitt vuxna liv har jag haft förmånen att arbeta med och för människor, små människor - barn. I många år har jag varit förskollärare och därifrån har vägen lett vidare till rektor inom förskolan.

Mitt namn berättar om mitt finska ursprung och jag är fortfarande finsktalande även om jag bott i Sverige i 40 år.

Jag har valt bort medlemskap i någon kyrka eller annat samfund då jag inte är religiöst utövande eller troende.

Att förrätta en borgerlig begravning är ett hedersuppdrag i människors tjänst. Därför skapar vi avskedet tillsammans i ett nära och förtroendefullt samarbete med de närmaste med utgångspunkt från de önskemål som kan finnas."

Jaana Vainio

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 december 2021
Stöd och omsorg