Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Fältgruppens tips till dig som är förälder inför valborg

Vi kan se att alkoholkonsumtionen bland unga sjunker. Trots detta är valborg en högtid då många ungdomar dricker. Vi på Fältgruppen vill gärna ge dig som förälder några tips att tänka på inför valborg.

Köp inte ut!

En del vuxna tror att de har bättre koll på vad ungdomarna dricker ifall de köper ut själva. Argumentet brukar låta
”det är bättre att de dricker cider jag har köpt än att de får sprit från annat håll ”. Dock är sannolikheten stor att
ungdomen inte kommer nöja sig med cidern då ungdomar oftast dricker för att bli brusade.

Prata med din ungdom

Våga prata med din ungdom om alkohol och var tydlig med var du står i frågan. Ungdomar vars föräldrar har en strängare syn på alkohol dricker mindre.

Håll kontakt

Om din ungdom är på fest bestäm en tid ni ska hålla kontakt under kvällen. Berätta gärna att du finns där som stöd oavsett vad som händer.

Prata med andra föräldrar

Ska din ungdom iväg på fest, prata gärna med andra föräldrar till andra ungdomar som ska dit. Du kan dessutom prata med den förälder vars ungdom har festen för att försäkra dig om vart du ska ringa ifall du behöver få kontakt med din ungdom.

Möta eller hämta

Se till att din ungdom har en plan för hur hen ska ta sig hem. En del kan tycka att det är pinsamt när föräldrarna hämtar, men varför inte föreslå hämtning en bit bort från festen.

Kontakta Fältgruppen

Vi fältgruppen arbetar på valborgsmässoafton fram till klockan 02.00. Är du orolig för att din ungdoms fest går överstyr eller har frågor kring ungdomar ring oss gärna:

Gruppnummer: 0470-417 60
Osama: 0470–430 56
Edin: 0470–432 52
Alexandra: 0470-79 66 45

Vad är Fältgruppen?

Vi på Fältgruppen är en del av Växjö kommuns förebyggande arbete. Vi har hela Växjö som arbetsområde med fokus på ungdomar mellan 12-25 år. Som oftast kan du se oss i skolan, fritidsgården, på stan, eller på andra platser där det inte finns så mycket vuxna. Vår roll är att skapa trygghet och att finnas till hands när någon ungdom behöver stöd eller hjälp med något.

Senast uppdaterad: 3 mars 2022