Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Samarbete mellan daglig verksamhet och IKEA blir global sommarkollektion

I dag är det vernissage för särskilt inbjudna av kollektionen SOMMAR 2019 på Papperian i Växjö. Med start i februari 2019 kommer unika och färgstarka mönster, utformade av deltagare vid daglig verksamhet i Växjö, att synas i IKEA-varuhus över hela världen.

IKEA ville ha färgglada, starka mönster och uttryck till sommarkollektionen 2019 och hittade rätt hos denna grupp konstnärer som jobbar med papper, textil och skulptur. Totalt är det 26 konstnärer, kända för sin kreativa förmåga och unika formspråk, som har deltagit i produktionen.

– För att kunna erbjuda produkter som tilltalar de många olika människorna måste vi arbeta med många olika konstnärer och även leta efter talanger utanför de mer traditionella designarenorna, säger Sara Ottosson, produktutvecklare på IKEA of Sweden. Genom det här samarbetet har IKEA lyckats hitta ett unikt formspråk som passar perfekt i kollektionen.

– Vi tycker detta är mycket roligt och är rejält stolta över vår dagliga verksamhets arbete, säger Kjell Magnusson, omsorgschef, Växjö kommun. Det har varit ett fantastiskt samarbete som nu äntligen kommer att synas för alla.

Samarbetet mellan de dagliga verksamheterna Papperian och Textilgruppen och IKEA inleddes 2016. Ett antal sammankomster och kreativa workshops har under åren genomförts för att skapa de alster som sedan omvandlats till unika IKEA-mönster av en art director. Mönstren återfinns nu på produkter så som keramikfigurer, kökshanddukar, och servetter.

Den del av kollektionen SOMMAR 2019 som Papperian och Textilgruppen har varit med och formgivit.

En skiss som nästan blev färdig produkt direkt! Både ansiktena och färgmarkeringarna är kvar. Det är bara valet av färger som ändrats till IKEA:s färger. Motivet finns som underlägg från februari 2019.

Skisserna har bearbetats av produktspecialist på IKEA. Flera olika skisser har sedan satts samman till nya mönster. Här blommor på tyg, kommer att säljas som bordsduk och handduk.

Senast uppdaterad: 3 mars 2022