Vård- och omsorgsinsatser
Du som är äldre kan få stöd och hjälp av kommunen. De flesta insatser behöver du ansöka om. Du ansöker i första hand via e-tjänst.
Logga in i e-tjänsten och följ ditt pågående ärende
Om du har en långvarig funktionsnedsättning och behöver anpassa din bostad kan du söka bostadsanpassningsbidrag. Bostadsanpassningsbidraget lämnas bara för att anpassa bostadens fasta funktioner efter dina behov. Till exempel för att du ska kunna ta dig in och ut ur bostaden, förflytta dig mellan olika rum eller använda badrummet och köket. En fast funktion är det som du normalt inte tar med dig om du flyttar.
Exempel på anpassningar i bostaden:
- Ta bort trösklar
- Ordna en duschplats i stället för badkar
- Ändra höjder på köksskåp och arbetsbänkar
- Bredda dörröppningar
- Ramp till entrén
Ta del av mer information om bostadsanpassningsbidrag och länk till ansökan
Dagverksamhet finns för dig som är äldre och behöver stöd att komma ut, träffa andra och vara med i olika aktiviteter. För dig som vårdar en närstående i hemmet finns dagverksamhet för den du vårdar.
Tre dagverksamheter med olika inriktning
I Växjö kommun finns tre olika dagverksamheter med olika inriktning:
- Solgläntan i Gemla, för dig med kognitiv svikt (demensdiagnos)
- Sommarvägen i Växjö, för dig med kognitiv svikt (demensdiagnos)
- Bergövägens dagverksamhet - för dig som vårdas i hemmet och/eller är i behov av social aktivitet
På dagverksamheten är det aktiviteter som sinnesstimulering, baka, gå på promenader, ha högläsning eller lyssna på musik. Du deltar efter din förmåga, vi anpassar oss efter dina behov.
Alla våra dagverksamheter är öppna på vardagarna.
Avgifter och kostnader
Dagverksamhet är avgiftsfritt för dig, men du får betala för maten och själv ordna resan till och från dagverksamheten. Vanligast är att resa med färdtjänst, du ansöker om färdtjänst hos Region Kronoberg.
Ansök om dagverksamhet
Ett fixaruppdrag är framförallt fallförebyggande åtgärder och kan till exempel vara följande:
- Informera om olika risker i hemmet
- Test av brandvarnare samt byte av batteri
- Halksäkra mattor
- Fästa lösa sladdar
- Byta trasiga glödlampor och proppar
- Sätta upp gardiner
- Hämta/lämna saker på vind eller källare
- I viss mån uppsättning av tavlor och taklampor
Fixaruppdragen är inte hushållsnära tjänster. Hushållsnära tjänster kan till exempel vara mattpiskning, städning, fönsterputsning, tvätt, strykning, trädgårdsarbete eller flytt- och bärhjälp. Fixaruppdraget handlar om att hjälpa dig att inte falla i hemmet.
Avgifter och kostnader
Tjänsten är avgiftsfri, men du betalar för eventuellt material som behövs.
Så får du hjälp
Du når fixaruppdrag genom att ringa Växjö kommuns kontaktcenter, telefon 0470-410 00.
En god man är en person som ger stöd på olika sätt till dig som behöver hjälp med att sköta din ekonomi, ansöka om färdtjänst eller annat som du som medborgare har rätt till i samhället.
Du som på grund av sjukdom, psykisk ohälsa, försvagat hälsotillstånd eller liknande inte kan ta hand om din ekonomi och bevaka dina intressen, kan ansöka om att få en god man. Behovet av hjälp ska vara varaktigt eftersom godmanskap ses som en långsiktig insats.
Om du inte kan ta dig till en vårdcentral på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning, kan du ha rätt till hemsjukvård. Med hemsjukvården kan du få vård och rehabiliteringsinsatser hemma både under en kortare eller längre period.
Vad kan jag få hjälp med?
Hemsjukvården kan till exempel hjälpa dig med att:
- lägga om sår
- medicinera
- ta prover
- prova ut hjälpmedel och inkontinensprodukter
- rehabilitering
Beroende på vilken hjälp du behöver får du besök av en sjuksköterska, omsorgspersonal, arbetsterapeut eller fysioterapeut. Sjuksköterska och omsorgspersonal finns tillgängliga dygnet runt.
Så får du hemsjukvård
Om du behöver sjukvård i hemmet kontaktar du Växjö kommuns kontaktcenter, telefon 0470-410 00 Länk till annan webbplats. eller e-post info@vaxjo.se. De hjälper dig att få tala med en sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut som jobbar i det område där du bor. Legitimerad sjukvårdspersonal bestämmer sedan en träff med dig för att bedöma om du har rätt till hemsjukvård eller inte.
Hemtjänst betyder att personal kommer och hjälper dig i din vardag. Det är dina individuella behov som avgör vilken hjälp du får. Det här är några av de vanligaste insatserna:
Personlig omvårdnad
Beroende på dina behov kan du exempelvis få hjälp med personlig hygien, dusch, toalettbesök och på- och avklädning.
Förflyttning
Om du har svårt att förflytta dig på egen hand går det att få stöd med förflyttning både inom- och utomhus.
Måltider - hemlevererad mat
Du kan få en mat levererat hem till dig, lunch och kvällsmat. Du kan även få hjälp att göra i ordning mat, värma mat, duka fram och lägga upp maten på tallrik.
Inköp
Om du behöver hjälp att handla kan du få det men det är vi som hjälper dig i hemmet som avgör hur handlingen ska gå till. Om du har möjlighet handlar vi gärna tillsammans med dig.
Apoteksärenden
Apoteksärenden innebär att du kan få hjälp att hämta ut läkemedel från apoteket alternativt leverans av Apodos.
Städ och tvätt
Du kan få hjälp med både städ och tvätt.
Trygghetslarm
Trygghetslarmet kan till exempel användas om du skulle falla och inte kan ta dig upp.
Digital tillsyn med kamera
Digital tillsyn innebär att en trygghetskamera sätts upp i ditt hem. Kameran används för att göra tillsynen via dator, istället för en fysisk tillsyn av nattpatrullen. Kameran är endast påslagen vid den tidpunkt vi har kommit överens om. I övrigt är den alltid avstängd.
Annat stöd
Det finns även annat stöd beroende på dina behov, exempelvis promenader, social kontakt eller stöd och hjälp nattetid.
Om att ha hemtjänst
Om du har problem eller hinder i ditt dagliga liv kan du få hjälpmedel utskrivet. Det finns många olika hjälpmedel som gör vardagen enklare och säkrare. I vår visningsmiljö Bo Tryggt kan du få klämma på, testa och få mer information om, tekniska och digitala hjälpmedel.
Fördjupad information om hjälpmedel
Bo Tryggts visningsmiljö Länk till annan webbplats.
Vi erbjuder kostnadsfria hälsofrämjande hembesök för att öka din trygghet och hjälpa dig att bibehålla hälsan genom samtal om kost, motion och tips om aktiviteter. Syftet med hembesöken är att hjälpa till att du ska bibehålla hälsa, förebygga psykisk ohälsa och fallolyckor. Vi utgår från dina önskemål och behov. Besöket tar cirka en timme och omfattar bland annat:
- Samtal om din nuvarande vardag och situation
- Kost
- Motion
- Sömn
- Åtgärder för att förebygga fall. Där vi tipsar om rörelse och aktivitet
- Tips om vart du kan vända dig för mer hjälp, nu eller vid behov i framtiden
- Råd och stöd var du vänder dig för att minska känsla av ofrivillig ensamhet
Det är rehabassistenter som gör hembesöket och de har på sig en väl synlig legitimation. Vid hembesöket lämnas en skriftligt dokumentation om vad som gicks igenom. Cirka en månad efter hembesöket erbjuds du en uppföljning via telefon, digitalt eller hembesök.
Kontakt
För att boka ett besök ringer du Växjö kommuns kontaktcenter på telefon 0470- 410 00 Länk till annan webbplats.. Därefter tar en rehabassistent kontakt med dig för att boka in ett möte.
En kontaktperson kan vara ett stöd för dig som är 80 år eller äldre och är i behov av social gemenskap och upplever ensamhet. Kontaktpersonen träffar du regelbundet och ni gör saker tillsammans som du är intresserad av.
Ansök om kontaktperson för personer 80 år eller äldre
Korttidsboende betyder att du under en begränsad period, i regel under två veckor, vistas på ett korttidsboende. Du får stöd och hjälp efter dina individuella behov.
Korttidsboende beviljas enbart när alla andra alternativ är uttömda och när hemtjänstinsatser i hemmet inte kan ge dig tillräckligt bra levnadsförhållanden Du kan få korttidsboende under en begränsad period för att avlasta en anhörig som till exempel reser bort och hemtjänst inte räcker för att täcka dina behov av vård och omsorg.
Vi gör en bedömning om du har rätt till korttidsboende.
Målet med vistelsen är att du ska träna upp din förmågor för att sedan kunna flytta hem igen.
Växelvård
Växelvård betyder att du vistas växelvis hemma och på ett korttidsboende. Om du bor hemma och får omfattande stöd av anhörig, kan du beviljas växelvård. Till exempel om din anhörige har behov av en regelbunden avlastning för vila och återhämtning. Växelvård beviljas med högst 14 dagar/månad.
Målet med växelvård är att avlösa anhörig som vårdar.
Ledsagning är till för dig som på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom behöver hjälp för att genomföra olika kultur- och fritidsaktiviteter. Vad du ska göra bestämmer du själv utifrån dina intressen.
Du kan få ledsagning regelbundet eller vid ett enstaka tillfälle. Ledsagning är tänkt för aktiviteter utanför hemmet i din närmiljö men kan också avse en tillfällig resa.
Målet är att få en aktiv och meningsfull fritid och få möjlighet att delta i samhällsgemenskap.
Ansök om ledsagning och får mer information om insatsen Länk till annan webbplats.
Du som bor hemma och har svårt att laga din egen mat, kan få en färdiglagad måltid levererad direkt hem till dig. Matdistribution är en färdiglagad måltid som levereras hem till dig. Den består av ett middagsmål och en dessert. Du har också möjlighet att få kvällsmat. Den levereras samtidigt med middagsmålet.
Så går det till
Du får en matsedel och kan välja mellan fem olika rätter. Behöver du specialkost finns det möjlighet att få det. Maten lagas, kyls och packas i kommunens tillagningskök i Växjö. Den levereras sedan hem till dig under förmiddagen. Maten ställs utanför din dörr och du får själv hämta in den.
Eftersom maten levereras kyld måste den värmas. Behöver du hjälp med att värma maten är det viktigt att du berättar det redan när du ansöker om matdistribution.
Avgifter
Du betalar en avgift för att få din mat hemlevererad (en distributionsavgift). Utöver detta betalar du för varje måltid. Avgiften faktureras månadsvis i efterskott. Länk avgifter
Ansök om matdistribution
Du som har ett rörelsehinder som gör att du har stora svårigheter att förflytta dig på egen hand kan ansöka om ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade.
Parkeringstillståndet är personligt och får bara användas när du som har tillståndet själv är med i bilen. Handläggningstiden är cirka fyra veckor.
Ansök om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Länk till annan webbplats.
Rehabilitering är en form av träning för dig som har en funktionsnedsättning. Målet är att du ska kunna få tillbaka din funktions- och aktivitetsförmåga så att du kan klara av din vardag och de sysslor du brukar göra.
Rehabiliteringen kan bestå av träning, rådgivning, handledning eller att prova ut olika former av hjälpmedel. Det är ofta hemtjänstpersonal eller en närstående som får instruktion om din träning och hjälper dig med den.
Rehabilitering är en del av hemsjukvården i Växjö kommun och all träning. rådgivning och uppföljning görs hemma hos dig.
Ring Växjö kommuns kontaktcenter på 0470- 410 00 och fråga efter rehabilitering så kommer du i kontakt med en fysioterapeut, arbetsterapeut eller rehabassistent.
Har du syn- eller hörselnedsättning och är över 18 år kan du få hjälp, stöd och råd från kommunens syn- och hörselinstruktör.
Synnedsättning
Du kan få hjälp med att till exempel markera upp trappor, spis och tvättmaskin och få råd om belysning. Har du fått hjälpmedel förskrivna från synhabiliteringen kan syninstruktören ge dig stöd i träningen i att använda dessa.
Hörselnedsättning
Hörselinstruktören ger dig stöd i hur du använder dina hjälpmedel och information om hur du sköter och underhåller dem, till exempel hur du rengör och byter batterier på din hörapparat. Du kan också få hjälp med enklare felsökningar om ditt hjälpmedel inte fungerar.
Tips, råd och stöd
Syn- och hörselinstruktören kan vara ett stöd i kontakten med synhabiliteringen eller audionommottagningen,samt tipsa dig om föreningar eller aktiviteter som kan vara intressanta.
Förutom stöd till dig som har en syn- eller hörselnedsättning kan syn- och hörselinstruktören även informera anhöriga och utbilda personal inom syn- och hörselfrågor.
Avgifter och kostnader
Servicen är avgiftsfri för dig.
Så får du hjälp
För att komma i kontakt med syn- och hörselinstruktören går det bra att ringa Växjö kommuns kontaktcenter på telefon 0470-410 00 Länk till annan webbplats..
Om dina behov av vård, omsorg och tillsyn är så stora att du inte längre kan bo kvar hemma kan du få flytta till ett boende med personal dygnet runt, ett så kallat särskilt boende.
Det finns vissa kriterier för att få en plats på ett särskilt boende och du ansöker om att få flytta dit. Särskilt boende är inget äldreboende utan en vårdform för de personer behöver mest vård och omsorg.
Ansök om särskilt boende och få mer information om hur det fungerar
Har du ett stort och långvarigt behov av hjälp med personlig omvårdnad eller en pågående LSS-insats kan du ha rätt till nödvändig tandvård. Din handläggare eller sjuksköterska kan bedöma om du tillhör denna grupp. De skickar ansökan om intyg till Region Kronoberg. Visa intyget när du går till tandläkaren. Du får då nödvändig tandvård till hälso- och sjukvårdstaxa.
Om nödvändig tandvård på region Kronobergs vårdgivarwebb Länk till annan webbplats.
Telefonservice innebär att personal ringer upp dig på en överenskommen tid, för att höra efter att allt är bra. Det är ett kort telefonsamtal där personal kollar hur du mår och påminner om aktiviteter eller måltider.
Avgifter och kostnader
Telefonservice är avgiftsfritt. Du ansöker om telefonservice via e-tjänst.
Ansök om telefonservice
Ett trygghetslarm är till för dig som känner dig otrygg i hemmet och vill ha möjlighet att kalla på hjälp om något skulle hända dig. När du trycker på larmknappen får du kontakt och kan prata med personalen på larmcentralen. Om det behövs så kontaktar de sedan hemtjänstpersonalen som kommer och hjälper dig.
Du kan välja mellan fast trygghetslarm eller mobilt trygghetslarm. Skillnaden är att det fasta trygghetslarmet bara fungerar i din bostad. Med ett mobilt trygghetslarm kan du röra dig ute och till exempel på ärenden.
Ansök om trygghetslam och mer information om hur det fungerar
Så ansöker du med e-tjänst
Du ansöker om vård- och omsorgsinsatser via e-tjänst. Du behöver ha ett bank-id för att kunna använda e-tjänsten. Du kan ge en anhörig eller företrädare behörighet för att sköta dina ärenden i den digitala tjänsten. För att ge en annan person behörighet till tjänsten å dina vägnar ska du kontakta din handläggare på Växjö kommun genom att ringa 0470- 410 00. Du behöver ange namn, personnummer, mobilnummer och e-postadress för den person som ska ha behörighet till tjänsten och få aviseringar när det händer något nytt.
Om du är vårdnadshavare eller god man/förvaltare behöver du registera dig som ombud för att få tillgång till e-tjänsten. Annars registerars ansökan felaktigt på dig. Du registerar dig som ombud genom att kontakta din handläggare på Växjö kommun.
Om du inte kan eller vill använda e-tjänst kan du ringa Växjö kommuns kontaktcenter och be om en blankett.
Från ansökan till beslut om insats
1. Du gör en ansökan om insatser
Först gör du en ansökan om insatser, antingen via e-tjänst, blankett eller genom att ringa Växjö kommuns kontaktcenter på 0470- 410 00 Länk till annan webbplats.. När du ansöker om insatser kan du behöva skicka in intyg från läkare, arbetsterapeut eller liknande.
2. Handläggaren gör en utredning
En handläggare går igenom din ansökan och sammanfattar det i en skriftlig utredning. Handläggaren gör också en bedömning av din ansökan utifrån dina individuella behov.
3. Du får ett beslut om stöd
När utredningen är klar får du ett beslut med vilken eller vilka insatser du har rätt till. Du får ett skriftligt beslut skickat hem till dig. Om du inte är nöjd med beslutet kan du överklaga det. I ditt beslutsbrev kan du läsa hur du gör för att överklaga.
4. Du väljer utförare
Om beslutet innebär att du har rätt till hemtjänst har du rätt att välja vilken hemtjänstleverantör som du vill ska hjälpa dig. Om du har fått beslut om särskilt boende har du rätt att välja vilket boende du vill flytta till. Om det inte finns plats på det boende som du önskar kan du behöva vänta tills det finns en ledig plats. Handläggaren hjälper dig med vilka leverantörer och boenden du kan välja mellan.
5. Ditt beslut följs upp
Ditt beslut om insatser följs upp regelbundet eller om du får förändrade behov. Om du behöver mindre stöd behöver du meddela det till din handläggare som då gör en ny utredning av dina behov och vilket stöd du har rätt till.