Cykla på vintern

Med plogade och sandade cykelbanor, samt rätt utrustning går det utmärkt att cykla även vintertid. Utöver en rustad cykel krävs inte mycket för att börja cykla på vintern. Här är några tips för att vintercyklingen ska bli en härlig upplevelse.

Tips till dig som vill cykla på vintern

Serva cykeln och byt till dubbdäck/vinterdäck

Använd dubbdäck eller däck med bra mönsterdjup, i synnerhet på framhjulet då det gör stor skillnad på väggreppet och minskar risken för framhjulssladd. Kontrollera även så att din cykel är i bra skick. Rengör och smörj cykeln, samt kolla så att bromsklossarna inte är nedslitna.

Se till så att du syns och använd hjälm

Belysning och reflexer är extra viktiga under den mörka årstiden. Använd belysning med fast vitt eller gult ljust fram och rätt ljus bak, och använd reflexer mellan ekrarna. Och med en reflexväst på kroppen och hjälm på huvudet har du ett extra bra skydd.

Välj väg och anpassa cyklingen efter den

Anpassa farten efter väglaget eller led cykeln på sträckor där väglaget är extra oberäkneligt. Välj om möjligt i första hand de skyltade cykelstråken som är prioriterade i vinterväghållningen.

Cykelkarta över Växjö – Se cykelvägnätet här , 2 MB.

Så arbetar vi med snöröjning och halkbekämpning på kommunens vägar

Vi arbetar för att du ska kunna cykla säkert året runt. Bland annat använder vi en teknik som kallas sopsaltning på prioriterade cykelsträckor i Växjö stad. Tekniken fungerar ner till -6 grader och gör vägarna nästan helt snö- och isfria. Planera gärna din cykling och välj de sträckor som underhålls.

Mer om hur vi arbetar med snöröjning och halkbekämpning på kommunens vägar

Hjälp oss hjälpa dig och andra cyklister

Om du ser problem med framkomligheten på cykelbanan, som snövallar eller liknande, kontakta kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0470-410 00 eller gör en felanmälan.

Senast uppdaterad: 20 november 2024