Åryd

Här berättar våra Åryds ambassadörer Jimmy och Anna om hur det är att bo och leva i Åryd.

Kvarnhjul vid Åryd.

Vad är det bästa med Åryd?

Det är lugnt och sedan finns det många barnfamiljer här så barnen hittar alltid någon att leka med. Det är naturnära. Vi har en skola och två förskolor. Vi får inte glömma Café Masugnen som är helt fantastiskt. Sedan har vi vår lilla lanthandel som drivs av Åryds Service & Handel, det är ett väldigt bra komplement till storhandling. Vi har också utlämningsställe för posten och apotek. Om man är fotbollsintresserad så kan man kolla på fotboll här och det går bra för klubben Åryd IK.

Varför valde ni att flytta hit?

Jimmy: Jag kommer från Tegnaby och hade en naturlig koppling till Åryd och har gått i skolan med en del av de som bor här i området. Sedan fick vi fick tips från en granne att det fanns tomter här ute och då gick vi in på kommunens webbsida och kollade. Vi föll för Åryd och dess natur. Sedan är det ju verkligen lugnt och stilla här. Samtidigt som det är nära in till Växjö, det tar 10 minuter med bil. Vi är båda från landet så stan är inget för oss.

Stolar och bord utanför café Masugnen i Åryd.

Vad är det som gör att Åryd sticker ut från mängden?

Vi har egenlagad mat på skolorna vilket är en stor fördel. Barnen får alltid bra mat och det känns viktigt. Sedan har vi vår fina masugn där man kan sitta och fika i vacker miljö. Hon som driver det har även catering. Ibland har de musikkvällar därute också. Här hälsar man på alla även fast man inte känner varandra. Det känns väldigt öppenhjärtligt här. Man kan likna det som en bullerbykänsla! Är det fint väder en sommar eller vinterdag så är alla ute. Det är en idyll verkligen!

Är det något ni saknar här?

Kollektivtrafik. Det finns ju men på sommaren är det katastrof när det gäller busstrafiken. Bussarna går inte lördagar och söndagar och minimalt med turer på vardagar. Helgerna på vintern går det två bussar på lördag och två bussar på söndagen. Det gäller att ha körkort och planera. Vi hade en bil fram till bara
för några månader sedan, det var ett pusslande. Vi hade även önskat ett tågstopp här. När man står på stationen i Åryd och ser tåget till Kalmar som står stilla i väntan på mötande tåg tänker man varför inte bara bygga en perrong och låta folk hoppa på och av här också?

Beskriv Åryd med 3 ord.

Lugnt, idylliskt, familjärt.

Båt som ligger i en sjö i Åryd.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 februari 2018
Trafik och stadsplanering