Ingelstad

Här berättar våra Ingelstad-ambassadörer Inger och Tommy om hur det är att bo och leva i Ingelstad.

Solvikens pensionat i Ingelstad

Vad är det bästa med Ingelstad?

Jag är född och uppvuxen i Ingelstad och tycker det är väldigt fint här. Det är skönt att slippa bo i stan! Jag gillar att komma ut i den fina naturen. Trots att banken och en del företag har lagt ner sin verksamhet i Ingelstad så har befolkningen ändå ökat. Det är många nyinflyttade här. Förr kände man igen alla men så är det inte idag. Här kan man få tag på billigt boende men det är ändå nära in till Växjö.

Vad finns det för fördelar med att bo i Ingelstad?

Orten har expanderat och det är roligt. Vi har lite fester som till exempel Kung Inges dag vartannat år och då brukar vi anordna lunch här på Solviken. Bygderådet håller ihop byn på ett bra sätt. Vi har mycket bra servicefunktioner med ICA som har öppet till 21.00, blomsteraffär och cykelaffär. Vi har cykelpaket Åsnen runt och skulle det hända något så är det ju smidigt med en cykelaffär i närheten.

Gravfältet Inglinge hög utanför Ingelstad

Hur har området utvecklats sedan ni flyttade hit?

Servicen var bättre förr då hade vi fem affärer och tre konditori och bageri. Vi hade en fabrik med 300 personer anställda. F17 låg här och vi hade flygfältet. Men bilverkstaden är kvar här så vi kan tvätta bilarna. Posten har vi på ICA. Det hade kunnat vara fler bostäder här om kommunen prioriterat och planerat för fler tomter. Vi ligger efter när det gäller bostäder. Det är bra med kollektivtrafiken som går snabbt in till Växjö. Sedan 8 januari 2018 finns också en ny busslinje, 242, som går sträckan Ingelstad - Stenslanda - Teleborg - Resecentrum. Det är bra med en buss som går till Teleborg och universitetet eftersom det är många studenter som flyttar hit under sin studietid.

Vad får man inte missa i Ingelstad som turist?

Ingelingehög, ett gravfält från järnåldern som innehåller ungefär 130 fornlämningar med stensättningar och skeppssättningar. Det anses vara Sydsmålands äldsta tingsplats. Vattnet runt omkring, naturen. Och badplatsen Sikabacken är värd ett besök!

Badstranden Sikabacken i Ingelstad.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 februari 2018
Trafik och stadsplanering