Vilken blir Växjös cykelvänligaste arbetsplats?

Nu drar en ny omgång av Cykelvänlig arbetsplats igång. Cykelkampanjen som ska uppmuntra arbetsplatser att göra det enklare för sina medarbetare att välja cykeln, utgår numera från en nationell plattform som lanseras den 11 maj.

- Nu när fler och fler börjar komma tillbaka till sina arbetsplatser igen så utmanar vi alla Växjöbor att cykelpendla så mycket de kan till och från arbetet. Vi tycker att det är fantastiskt att cykla till och från jobbet och vill att fler ska upptäcka samma sak, säger Pär Wallin, trafiksamordnare i Växjö kommun.

Cykelvänligast är en plattform som erbjuder stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser som vill bli mer cykelvänliga. Arbetsplatsers cykelvänlighet avgörs av hur många cykelvänliga kriterier som uppnås.

Hur går det till?

Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetsplatsen på cykelvänligast.se Länk till annan webbplats. och fyller i en checklista som ger svar på hur cykelvänlig arbetsplatsen är idag. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller får de en till fem stjärnor. Kriterierna för utmärkelsen handlar om sådant som kan underlätta cyklandet för de anställda, till exempel att erbjuda möjlighet att duscha och byta om på arbetsplatsen, tillhandahålla tjänstecyklar, cykelpumpar eller säkra cykelparkeringar. Ju fler stjärnor desto cykelvänligare arbetsplats.

Varför bli cykelvänlig arbetsplats?

Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många. Det innebär friskare medarbetare, lägre stressnivåer, stärkt miljöprofil och stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden. För att kunna ta del av dessa fördelar erbjuder Cykelvänligast coachning, exponering, nätverk, inspirationsföreläsningar, tävlingar och utmaningar till alla arbetsplatser som deltar.

Hur vinner man cykelvänligast arbetsplats?

En jury utsedd av medlemmar i projektledningen utser sedan vinnarna bland de deltagande arbetsplatserna. Förutom cykelvänligast arbetsplats finns även utmärkelserna Årets nykomling och Årets cykelidé. Priset är att arbetsplatsen lyfts fram under den årliga prisutdelningen. Firandet sprids även på hemsidan samt genom en kampanj på sociala medier. De tre vinnare får även ett stort inramat diplom med juryns motivering.

Bakgrund

Utmärkelsen Cykelvänligast arbetsplats i Växjö kommun delades för första gången ut 2017. Det blev en del i Växjö kommuns cykelsatsning för att uppmuntra alla arbetsplatser i kommunen som motiverar och underlättar för sina anställda att cykla till jobbet. Projektet är numera nationellt och drivs sedan 2022 av Cykelfrämjandet.

Alla arbetsplatser är välkomna att delta i den nya omgången som drar igång den 11 maj. Vinnaren koras i december 2022.

Mer information finns på cykelvänligast.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 11 maj 2022