Växjö kommun byter parkeringsappar

Den 1 juli byter Växjö kommun leverantörer av parkeringsappar på de allmänna parkeringar som är avgiftsbelagda.

Växjö kommun har upphandlat nya leverantörer av parkeringsappar. Från och med 1 juli 2024 är det apparna Mobill, ePark och Easypark som gäller för betalning av parkeringstillstånd och parkeringsavgift via app eller sms. Avtalet med den tidigare leverantören Parkster upphör den 1 juli.

Kostnaden för att parkera är densamma oavsett vilken app och betalningssätt du väljer. Leverantörerna tar inte ut någon extra serviceavgift på Växjö kommuns allmänna parkeringar. Du betalar alltså bara själva parkeringsavgiften. Möjligheten att betala med kontokort eller mynt i våra parkeringsautomater är densamma även efter den 1 juli.

Du som använder Parkster idag behöver skapa ett konto hos någon av de andra leverantörerna eller betala i parkeringsautomat efter den 30 juni. Om du har köpt en 30-dagars biljett via Parkster som sträcker sig över månadsskiftet juni-juli går det bra att använda den så länge den är giltig.

Vid våra parkeringar finns skyltar som visar aktuell zonkod och hur du gör för att betala med de olika apparna. Omskyltning kommer att påbörjas den 1 juli och det kan ta upp till ett par veckor att byta ut alla skyltar.

Kom igång

Ladda hem apparna redan idag för att vara förberedd.

Nya parkeringsregler

Från och med den 1 juli gäller även nya parkeringsregler i flera delar av Växjö. En lista över förändringarna och mer information om våra parkeringar hittar du här.

Frågor och svar om bytet av parkeringsappar

Den 1 juli tas Parkster ur bruk i Växjö kommun och det kommer inte gå att registrera nya parkeringar på våra parkeringsytor.

Avtalet med den tidigare leverantören Parkster upphör den 1 juli. Du som har ett konto där behöver skapa ett konto hos någon av de andra leverantörerna eller betala i parkeringsautomaterna. Om du har köpt en 30-dagars biljett via Parkster som sträcker sig över månadsskiftet juni-juli kan du använda den så länge den är giltig.

Du behöver inte göra någonting. Easyparks app kommer att fungera som vanligt även efter 1 juli.

Vilka leverantörer av parkeringsappar Växjö kommun har avtal med bestäms via offentlig upphandling. När en avtalsperiod har löpt ut görs en ny upphandling och då kan det bli andra leverantörer som vinner den, vilket är fallet nu.

Samtliga tre appar som är tillgängliga från och med 1 juli är gratis att använda. Enligt avtalet med Växjö kommun får leverantörerna inte ta ut några extra avgifter när du parkerar på våra parkeringsplatser. Du betalar bara själva parkeringsavgiften, precis som om du betalade i en parkeringsautomat. Leverantörerna kan dock ta betalt för extra tjänster, som att skicka en pappersfaktura hem till dig.

Fick du inte svar på din fråga? Växjö kommuns kontaktcenter hjälper dig. Kontakta oss via telefon 0470-410 00 eller via e-post info@vaxjo.se

Senast uppdaterad: 25 juni 2024