I Växjö sköter kommunen snöröjningen av kommunala vägar. Trafikverket ansvarar snöröjning på statliga vägar.
Under vintersäsongen övervakar vår beredskapsgrupp väder och vägar via datorer och väderstationer dygnet runt. Det gör vi för att genast kunna ta beslut om vad som behöver göras, till exempel sätta in halkbekämpning och/eller snöröjning.
Normalt rycker vi ut för gång- och cykelvägar efter avslutat snöfall om minst 3 cm. För gator och vägar gäller 8-10 cm beroende på vind och snökonsistens. Under förutsättning att startkriterierna uppfylls är målsättningen är att de större vägarna samt gång- och cykelvägstråken ska vara halkfria när morgonrusningen sätter igång.
De större trafiklederna samt gång- och cykelvägar har första prioritet och snöröjs och halkbekämpas därför först. När dessa är färdigröjda börjar arbetet med matargator och busslinjer. Om det snöar mycket kan det betyda att vi behöver köra flera omgångar i prioritet 1 innan vi kan sätta igång prioritet 2.
Vissa parkgångar och stigar som är grusbelagda snöröjs inte då de tunga fordonen som vi använder kan förstöra dem.
För att få fler som cyklar året runt sopsaltar vi fem populära cykelsträckor i staden:
Sopsaltning innebär att en maskin först sopar bort snön och sedan sprider ut en mild saltlösning i stället för sand eller grus. Behandlingen fungerar i temperaturer ned till cirka 7 minusgrader. Om det blir fler minusgrader är det traditionellt vinterunderhåll med plogning och sandning som gäller även på dessa sträckor.
Det är över 55 mil kommunala gator och 17 mil cykelväg i Växjö kommun som ska snöröjas och halkbekämpas. Det är mycket och vi behöver hjälpas åt för att det ska fungera.
Kommunen tar hand om körbanor, gång- och cykelvägar samt övrig allmän platsmark medan gångbanan utanför din fastighet är fastighetsägarens ansvar. Med gångbana menas den yta som behövs för att fotgängare ska kunna ta sig förbi fastigheten. Det behöver alltså inte vara en trottoar eller en markerad gång- och cykelbana.
Trafikverket ansvarar för vinterväghållning på statliga vägar.
Fastighetsägaren ansvarar för att röja snö och se till att det inte är halt på trottoarerna utanför den egna fastigheten. Det gäller även andra ytor för gångtrafik även om de inte kallas för trottoarer. Det säger den lokala ordningsstadgan, "Föreskrifter om gångbanerenhållning för Växjö kommun" som du hittar under Relaterad information längre ner på sidan.
I broschyren "Du som är fastighetsägare i Växjö kommun" finns mer information om vilket ansvar du har för snöröjning och renhållning utanför din fastighet året runt. Du hittar den under Relaterad information.
På de flesta kommunala gator gör vi undantag från fastighetsägarnas skyldighet att hålla gångbanan fri från snö och is. Kommunen använder då gångbanan som snöupplag, det vill säga en tillfällig mellanlagring av snö.
Fastighetsägaren har ett stort ansvar. Snö och is som kan rasa ner och skada person eller egendom på offentlig plats ska utan oskäligt dröjsmål tas bort från tak, rännor och liknande anordningar. Snö och is ska inte rasa från tak, hängande istappar ska tas bort, smältvatten som fryser till is på trottoarer och snö som skottas ner från tak ska också tas bort.
Säkerheten är viktig vid dessa arbeten både för de som arbetar på taket och för de som passerar nere på marken. Skyddsanordningar kan behövas och en trafikanordningsplan kan ibland behöva upprättas. Läs mer och se exempel på avstängningar i dokumentet "Snöröjning från fastigheter" som du hittar under Relaterade dokument.
Lämna synpunkter, beröm och klagomål
Övrigt - felanmälan