Förskolan

Vi måste tidigt lära de små barnen att hantera trafikmiljön, men utan krav på att barnen ska förstå eller göra rätt. Här får du trafiktips som passar förskolebarnet.

Även om barnet är litet är det aldrig för tidigt att börja lära det att tänka trafik. Som vuxen kan du ta tillvara på alla tillfällen som bjuds att lära ditt lilla barn mer om trafik. Barn i den här åldern gillar upprepning.

Tips 1 - läs sagor om trafik

Välj gärna böcker om trafik när du läser för ditt lilla barn. Då har du tillfälle att i en lugn hemmamiljö prata om världen utanför. Då får du tillfälle att ge ord på de saker i trafiken som det lilla barnet möter i sin närmiljö, till exempel cyklar, bilar och bussar men också skyltar och signaler.

Det finns många böcker att välja på. Här kan du bara läsa våra utvalda tips. För fler tips på bra böcker kan du besöka en bokhandel eller ditt närmsta bibliotek.

Många barn och vuxna tycker om boken Jag kan köra alla bilar av Karin Nyman och Tord Nygren. En annan bok av samma författarpar är Jag kan laga alla bilar.

Bokserien om pojken som heter Halvan passar alla små flickor och pojkar (och vuxna) som vill lära sig hur olika fordon fungerar. I varje bok leker Halvan och i fantasins värld blir Halvan en del av verkligheten. Böckerna om Halvan handlar om bussar, tåg, grävmaskiner, sopbilar, brandbilar, polisbilar, bärningsbilar, ambulanser, rymdskepp med mera. I bokserien om Halvan finns förutom böcker, även memo, pussel, pysselböcker och målarböcker. Det finns också CD-böcker med Halvan som erbjuder rolig lyssning med ljudeffekter.

Örnis bilar av Carl Johan De Geer (illustrationer av Jan Lööf) är en annan fin och uppskattad bok om bilar och andra fordon. Örnis bilar finns också som pussel.

Barn som gillar Örnis bilar gillar säkert också den illustrativa boken Pelle träffar en lokförare av Jan Lööf. Boken handlar om pojken Pelle som kan laga trasiga tåg.

Om du vill läsa om cyklar kan vi tipsa om Castors punka av Lars Klinting. Bävern Castor finns i en hel bokserie med olika tema. En annan uppskattad bok som handlar om trafik och djur, är boken om apan Nicke med titeln Nicke lär sig cykla & andra äventyr av H.A. Rey. Samma bok finns som barnfilm.

Malla cyklar av Eva Eriksson är en annan bok om cykling för de yngre barnen. Visst kan Lotta cykla av Astrid Lindgren är en annan bra bok om cykel. Boken om Lotta finns också som film med samma titel.

Avslutningsvis vill vi tipsa om bokserien med Mamma Mu. Två trevliga CD-böcker om cykling handlar om en finurlig ko. Läs och lyssna till Hallå, Mamma Mu, är det du? och Mamma Mu och Kråkans jul och Mamma mu cykla, båda skrivna av Jujja Wieslander.

Tips 2 - lyssna på musik och sjung med!

Tidigare kunde man via NTF-shop beställa musikskivan om Trafik-trolles återkomst - Stop och Trafik-trolles återkomst - Härgårman. Tyvärr produceras inget nytt musikmaterial, däremot kan man ladda ner en hel del musik via Youtube.

Tips 3 - hitta på roliga saker i vardagen

  • Gör roliga saker tillsammans. Välj aktivitet efter barnets mognad och intresse. Ett tips är att gå och cykla i närområdet!
  • Ta vara på alla tillfällen som ges att lära ditt barn mer om trafik till exempel på vägen till affären eller biblioteket. Berätta tydligt varje gång varför ni stannar vid övergångsstället och leder cykeln.
  • Påminn barnet varför hjälmen är så viktig för att skydda huvudet. Tänk högt och upprepa gärna samma sak flera gånger. Barnet behöver påminnas om och om igen och barnet lär sig mer än du tror!
  • Barn i den här åldern älskar memospel av olika slag. Det finns ett Trafikmärkesmemo med de vanligaste trafikskyltarna att spela tillsammans.
  • Om det finns extra tid och utrymme - välj bussen! För det lilla barnet kan bussresan till biblioteket bli till ett stort äventyr tillsammans med dig. Det blir barnets chans att titta på trafiken från ovan och från rätt håll. Sätt gärna barnet så att det kan titta ut på trafiken. Förbered dig på många tankar och funderingar som barnet har under resan!
Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 december 2021