Hemkänsla i Gransholm

Villa Gransholm utanför Gemla bygger sin verksamhet på grunderna: lugnet, närheten till naturen samt känslan av att du ska känna dig som hemma.

Vit hus med gröna träd och en damm framför

Gemla tätort växer med boende och kommunikationer. Ett stenkast därifrån ligger Villa Gransholm, en före detta disponentvilla som ligger naturskönt i en grönskande trädgård omgärdad av byn, åkrar, hagar och den gamla bruksmiljön kring Gransholms bruk.

- Det är utan tvekan det här som är vår fördel, säger ägaren Joakim Rodin och slår ut med armarna där han slagit sig ner i skuggan under den stora almen. Trädgården är vårt lunchrum så här års, en plats där vi kan sitta ner med våra gäster. Här i parken och trädgården finns lugnet. Vi har ingen stress här ute. Samtidigt kan du på bara 6 minuter ta dig från Växjö station till Gemla station. Krösatåget gör att vi kan rekrytera personal på ett annat vis, de kan ta tåget hit. Det gör bland annat vår trädgårdsmästare.

Villa Gransholm satsar på konferenser och privatgäster som bokar sina evenemang och upplevelser. Huset uppfördes 1902, vilket också är en känsla som ska märkas enligt ägaren.

- Vi arbetar med att det ska kännas som att man går in i genom dörren till ett hem för 100 år sedan. Vår målsättning är att vara den klassiska krogen i en miljö som andas anor från en annan tid. Vi försöker att hålla en viss standard och vi satsar mycket på vår fantastiska personal. Med köket ligger vi däremot verkligen i tiden, mycket lokalproducerat och anpassat efter säsong, säger Joakim.

Villa Gransholm arbetar med de kvalitéer som kommer med att verka på landsbygden men att inte ligga centralt kommer också med vissa utmaningar.

- Det kräver stort engagemang i att vara ett självklart val i folks medvetande när de söker efter sin nästa upplevelse eller mötesplats. Vi tar in en del extern hjälp för att synas digitalt. Vi behöver även stöd och hjälp av Växjö kommun i att synas i material kring näringsliv och upplevelser, säger Joakim.

Flera delar av näringslivet har haft det tufft under pandemin och många har fått hitta nya lösningar, koncept och kunder.

- Självklart kände vi av när orderböckerna tömdes förra våren men vi har haft stort stöd av de företag som vanligtvis bokar sina aktiviteter hos oss. De har stöttat genom att till exempel köpa catering till kontoret. Eftersom vi inte har någon drop-in på restaurangen har vi inte behövt anpassa så mycket i den dagliga verksamheten. Vi har normalt gott om utrymme mellan borden och vi har förstärkt städrutinerna ytterligare. Nu börjar gästerna hitta tillbaka igen och jag vill tro att de känner sig trygga i att förlägga sina evenemang hos oss även under pandemin, säger Joakim. Privatgästerna har fortsatt att komma och utan dem hade vi inte överlevt det här året. Vi får mail från våra stamgäster som undrar hur vi mår och att de längtar till oss och sånt känns fantastiskt, det får oss att orka hålla i.

Om Villa Gransholm

Bröderna Joakim och Fredrik Rodin driver Villa Gransholm sedan tio år.

Från början var Villa Gransholm en villa som inhyste disponenten för Gransholms bruk och även kontor till personalen på bruket. Idag är det ett hotell med 25 bäddar, salonger och matsalar i klassisk miljö.

Vill du också satsa på din dröm?

Växjö kommun har tillgänglig mark för verksamheter. I vårt mark- och lokalregister Länk till annan webbplats. hittar du tomter som är till salu, både från Växjö kommun och privata fastighetsägare.

Vill du ha tips om praktiska moment innan du startar ditt företag eller vill du diskutera olika möjligheter kontakta gärna Växjö kommun Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 13 juni 2023