Akutskola för högstadiet införs i höst – så funkar det
På akutskolan kan elever, som disciplinär åtgärd, få tillfällig undervisning utanför sin ordinarie skola men även för att tillgodose andra elevers tygghet och studiero. Akutskolan Spetsamossen kommer ligga i centrala Växjö.
I december 2024 beslutade utbildningsnämnden att en akutskola för högstadiet ska införas.
Så ska akutskolans verksamhet fungera
På akutskolan är det skolgång mellan 09.00-14.00 och här får eleven undervisning och olika stödinsatser i syfte att få till ett förändrat beteende och en nystart inför att kunna gå tillbaka till sin ordinarie skola. Under tiden ska det också säkerställas att lärare på hemskolan får stöd för att eleven ska få en lyckad återgång.
Akutskolan kommer ligga på Seminarievägen 21 i centrala Växjö och riktar sig i första hand till elever i årskurs 7-9 och har ett maxantal av 3-4 elever åt gången. Enhetschef för verksamheten är Charlotte Rydberg-Gustafsson och här kommer lärare, speciallärare och elevkoordinator arbeta. Det kommer finnas rutiner för samverkan med socialtjänst och elevhälsan utifrån aktuella behov. Personalen på akutskolan jobbar på kommunens andra skolor under eventuella perioder när det inte finns någon elev på akutskolan.
Då kan det bli aktuellt med akutskola
Akutskolan kan användas om en elev allvarligt stör andra elevers trygghet och studiero. I de fall kan rektorn besluta om att tillfälligt placera eleven på akutskolan där hen får undervisning i max fyra veckor.
Innan ett sådant beslut tas måste flera andra åtgärder inom skollagens ram genomförts först såsom exempelvis utredning och skriftlig varning eller tillfällig omplacering inom skolan. Dessa åtgärder måste vara väl dokumenterade innan det blir aktuellt med placering på akutskola. Den tillfälliga placeringen på akutskola ska vara väl avvägd och får inte användas som bestraffning.