Teknikprogrammet

Nyfiken på teknik? Gillar du att analysera och lösa problem? Då är Teknikprogrammet på Teknikum en utbildning för dig.

Teknikprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av teknik, naturvetenskap, matematik och innovation. Kreativitet, nyfikenhet och experimenterande är utmärkande för programmet. Vi arbetar ämnesintegrerat och har ett nära samarbete med näringsliv och universitet. Programmet erbjuder flera inriktningar vilket ger ger dig stora valmöjligheter för dina studier och för framtida karriärsvägar.

Att välja Teknikprogrammet på gymnasiet ger dig en möjlighet att utforska teknikens värld och bli en del av en bransch där utvecklingen går snabbt och är ständigt föränderlig. Tillsammans kan vi skapa framtidens hållbara, smarta, tekniska lösningar!

Teknikcollege Kronoberg

Teknikprogrammet är en del av Teknikcollege Kronoberg, som utgör en kvalitetsstämpel för utbildningen. Via Teknikcollege har vi dessutom tillgång till utbildningscentret EPIC, med modern utrustning som är relevant för programmet.

Våra inriktningar

Teknikvetenskap

I en stimulerande miljö får du möjlighet att testa teorin i praktiken inom teknik, matematik och fysik. Vi undersöker framtidens teknik för ett hållbart samhälle. Vi planerar, genomför och tillämpar kunskaperna tillsammans. Likt de övriga inriktningarna så samverkar vi med näringslivet kring våra kunskapsområden för att stärka begreppen.

Spetsutbildning inom Teknikvetenskap

På spetsutbildningen i teknikvetenskap rustar vi dig som har ett stort teknikintresse för såväl en modern arbetsmarknad som för kommande universitetsstudier. Utbildningen är riksrekryterande och bedrivs i nära samarbete med Linnéuniversitetet.

Du som väljer spetsutbildningen kommer att få särskild fördjupning inom områdena robotutveckling, matematik, fysik och programmering. Förnybar energi och hållbarhet kommer att vara en röd tråd i de uppgifter och projekt som du löser och genomför. Genom faktainsamling, laborationer, simuleringar, studiebesök, gästföreläsningar och samarbeten med företag och universitet kommer du att lära dig om förnybara energikällor och smarta lösningar inom energianvändning, samtidigt som du kommer att få utveckla angreppssätt, verktyg och metoder för att förbättra befintliga energisystem.

Läs mer om spetsutbildningen på gymnasieval.vaxjo.se. Länk till annan webbplats.

Design och produktutveckling

Här utvecklar du din kreativitet och förverkligar dina idéer till en verklig produkt/prototyp. Detta kommer du att arbeta med i designprocessen, där du får tillämpa dina kunskaper i materiallära, 3D-CAD, design och konstruktion.

Informations- och medieteknik

Här får du de senaste kunskaperna inom IT. Det innebär utveckling inom webb och programmering av exempelvis spel, appar och responsiva webbsidor. Du får även lära dig mer om datorns uppbyggnad och dess funktion både lokalt och i nätverk. Du kan dessutom få en snabbare väg till ett arbete inom IT-branschen genom påbyggnadsutbildningen fjärde tekniska året.

Produktionsteknik

Här får du lära dig om olika produktionstekniker, LEAN-konceptet och hur man planerar produktion. Undervisningen är både teoretisk och praktisk. I ämnet produktionsmetoder får du utföra svetsning och skärande bearbetning. Du får även kunskaper i mekanik och elektronik. Vi har dessutom regelbundet utbyte med lokala tillverkande företag som vi samverkar med via utbildningscentret EPIC Länk till annan webbplats..

Efter programmet

Teknikprogrammet ger bred behörighet att söka till högskola och universitet. Du kan till exempel välja att utbilda dig till ingenjör inom olika branscher, eller till arkitekt, designer, lärare, programmerare, ekonom eller jurist. Du har även möjlighet att få jobb i teknikbranschen direkt efter examen.

På teknikprogrammet har vi många laborationer, här tittar vi på elektronernas rörelse i ett magnetfält.

På teknikprogrammet har vi många laborationer, här tittar vi på elektronernas rörelse i ett magnetfält.

Eleven programmerar en modell-bil att navigera med hjälp av en roterande LIDAR

Eleven programmerar en modell-bil att navigera med hjälp av en roterande LIDAR

I kemin laborerar vi exempelvis för att se hur olika ämnen reagerar med varandra.

I kemin laborerar vi exempelvis för att se hur olika ämnen reagerar med varandra.

Vi använder datorer till att skapa modeller utav verkligheten och simulera olika scenarion.

Vi använder datorer till att skapa modeller utav verkligheten och simulera olika scenarion.

Växjö-skulptur framtagen med hjälp av våra elever

Sommaren 2024 togs en ny, plåtsvetsad, Växjö-skulptur fram och placerades i centrala Växjö i samband med införandet av sommargatan. Skulpturen tas fram med hjälp av gymnasieelever på Kungsmadskolans industritekniska program och Teknikums teknikprogram. I filmen nedan kan ni se hur arbetet gick till.

Kontakter

Senast uppdaterad: 25 november 2024