Litteratur och bibliotek

Växjö bibliotek

Folkbiblioteken i Växjö kommun består av Växjö stadsbibliotek samt nio filialbibliotek. Vi erbjuder Meröppet i Ingelstad vilket innebär att du kan besöka biblioteket även när det är obemannat.

Stadsbiblioteket har i genomsnitt 1100 besökare/dag.

Läs mer om Växjö bibliotek. Länk till annan webbplats.
Läs mer om Meröppet i Ingelstad Länk till annan webbplats.

Fristad Växjö

2012 beslutade Växjö kommun att vara en fristad för förföljda författare och journalister. Växjö var då den femte och dittills minsta staden i Sverige att bli fristad. Fristad Växjö ingår i kultur- och fritidsförvaltningens verksamhet som en av kommunens satsningar på det fria ordet.

Just nu är Växjö kommun i full gång med att välkomna stadens fjärde fristadagäst. Nära samarbete med nätverket ICORN sker och förhoppningsvis har vi en gäst på plats under 2021. Tidigare fristadsförfattare:

  • Maha Nasser, journalist, Yemen. 2018-2020
  • Erol Özkoray, journalist, Turkiet, 2015-2017.
  • Nasrin Madani, författare och journalist, Iran, 2012-2014.

Det fria ordets hus i Växjö har huvudansvaret för att koordinera arbetet med Växjö som fristad och är kontakt för den fristadsförfattare som lever i staden.

Läs mer på Det fria ordets hus webbsida.

Kronobergs litterära arv

I Kronoberg finns ett rikt litterärt arv och flera av författarna har berört frågor om yttrandefrihet, censur och jämlikhet. 

Pär Lagerkvist, Vilhelm Moberg och Elin Wägner är alla litterära giganter som under sin livstid stod upp, och genom sina bevarade verk fortsätter att kämpa för yttrandefrihet och människors lika värde.

Läs mer på Det fria ordets hus webbsida.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 augusti 2021
Se och göra