Språk

Att behärska flera olika språk är en källa till stor glädje. Oändliga världar öppnas för dig om du har rätt verktyg. Du kan få nya vänner, du kan läsa nya böcker, du kan se nya filmer och inte minst kan du söka fler jobb.

Företag inom många branscher bland andra bank, handel, turism och vetenskap söker dig som har förmåga att kommunicera på flera olika språk. På Katedralskolan har du på alla program möjlighet att både fördjupa och bredda dina språkkunskaper. Du kan läsa engelska, franska, italienska, japanska, latin, spanska och tyska. Har du ett annat modersmål än svenska kan du också utveckla och stärka dina kunskaper i detta språk. Beroende på antalet sökande så erbjuder vi kurser i modersmål.

I gymnasieskolan finns två likvärdiga svenskämnen: svenska och svenska som andraspråk (sva). Betyg i svenska och sva ger likvärdig behörighet för att söka in till högre utbildning, och det är lika mycket undervisningstid i båda ämnena.

Svenska som andraspråk är ett ämne som riktar sig till dig som använder minst ett annat språk än svenska och engelska. Att läsa sva är inget tvång utan ett erbjudande och en rättighet för dig som är flerspråkig.

Vilken skillnad är det mellan kurserna i svenska och sva?

Syftet i både svenska och sva är att utveckla det svenska språket i tal och skrift genom läsning av olika slags texter och via kommunikation.

Den tydligaste skillnaden mellan kurserna däremot är att i sva-kursen utgår man från ett andraspråksperspektiv, det vill säga att du är flerspråkig, och att minst ett annat språk än svenska används i vardagen. Målet med undervisningen i sva är nämligen att utveckla det svenska språket genom att jämföra svenskan med dina andra språk. Ytterligare en skillnad mellan kurserna är att i sva fokuserar man mer än i svenska på grammatiska strukturer i språket och ordkunskap.

Grupperna i sva är oftast relativt små i jämförelse med svenskgrupperna, vilket leder till att varje elev har möjlighet att få mer individuell hjälp. I sva-grupperna ingår elever från olika program på skolan.

Riktlinjer för kursen

Om du som elev är osäker på om du ska läsa svenska 1 eller sva 1 har du möjlighet att göra ett omval fram till v.37. Dock är det viktigt att du bestämmer dig för vilket ämne du vill läsa så fort som möjligt för att inte missa för mycket information. Svenska 1 och sva 1 har nämligen inte riktigt samma innehåll och upplägg, vilket kan göra det problematiskt vid ett byte. Eventuellt byte sker i dialog mellan elev, lärare och SYV.

Vid Katedralskolan kan du läsa språk som språk 2 (EK, HU, IB, NA, SA), inriktningsspråk 3 (HU) , programfördjupning (EK och ES) samt som individuellt val (EK, ES, HU, NA, SA).

Språk 2

Språk 2 omfattar 100- 200 poäng, det vill säga ett-två steg. Elever på HU och SA läser språk i två år, elever på EK, IB och NA i ett år. Som språk 2 erbjuder vi franska (steg 1 och 3), italienska (steg 1), japanska (steg 1), spanska (steg 1 och 3) och tyska (steg 1 och 3).

Individuellt val

Individuellt val omfattar 100 poäng per årskurs med start i årskurs 2. Som individuellt val i årskurs 2/3 erbjuder vi franska (steg 1, 2, 3 och 4), italienska (steg 1 och 2), japanska (steg 1 och 2),  spanska (steg 1, 2, 3 och 4) och tyska (steg 1, 2, 3 och 4). Du kan också läsa engelska (steg 7) och latin -språk och kultur.

Inriktningsspråk 3

Inriktningsspråk 3 för HU omfattar 300 poäng, 200 poäng modernt språk (steg 1 och 2) samt engelska 7.

Programfördjupning

  • Årskurs 1 (ES) - franska (steg 1 och 3), italienska (steg 1), japanska (steg 1), spanska (steg 1 och 3) och tyska (steg 1 och 3).
  • Årskurs 2 (EK, ES) - franska (steg 2 och 4), italienska (steg 2), japanska (steg 2), spanska (steg 2 och 4) och tyska (steg 2 och 4).
  • Årskurs 3 - franska (steg 5), spanska (steg 5) och tyska (steg 5).

Observera! För samtliga kurser gäller att de startas om det finns tillräckligt antal sökande.

Kontakter

Senast uppdaterad: 15 augusti 2024