Medborgarundersökning 2022: Växjö är en bra plats att leva och bo på
Enligt 2022 års upplaga av SCB:s medborgarundersökning tycker 96 procent av Växjöborna att kommunen är en bra plats att leva och bo på. Man ger också mycket goda betyg för hur kommunen sköter sina verksamheter. Fortsatta utmaningar finns inom områdena insyn och inflytande i kommunens verksamheter samt upplevd trygghet, även om det skett förbättringar sedan förra undersökningen.
Medborgarundersökningen skickades ut hösten 2022, till 1 600 invånare, alla över 18 år. Resultatet i undersökningen visar på tydlig förbättring inom nästan alla områden jämfört med 2021 och Växjö kommun placerar sig över riksgenomsnittet i de flesta frågorna.
Nästan 96 procent är mycket nöjd med Växjö kommun som plats att bo och leva i. Två av tre uppger också att de kan tänka sig att rekommendera andra att flytta till kommunen. Undersökningen visar också att invånarna är mycket nöjda med de lokala arbets- och utbildningsmöjligheterna som finns i kommunen. På frågan om att kunna bo kvar i kommunen samtidigt som man genomför eftergymnasiala studier ger hela 97 procent ett högt till mycket högt betyg, vilket placerar Växjö kommun på första plats i årets undersökning före kommuner som Umeå, Linköping, Örebro och Lund.
De flesta invånare är dessutom nöjda med förskola, skola och äldreomsorg. 95 procent tycker att förskolan fungerar bra eller mycket bra, 83 procent upplever samma sak för grundskolan. 90 procent är nöjda med gymnasieskolan, vilket är tolv procentenheter bättre än Sverige i allmänhet. Motsvarande procentsats 2021 låg på 79 procent. Det är också stor skillnad mellan 2021 och 2022 när det gäller hur nöjd invånare är med äldreomsorgen, från 2021 har det skett en ökning med tretton procentenheter, från 48 procent till 61 procent.
- Det är glädjande att våra invånare både trivs i kommunen och tycker att kärnverksamheten med förskola, skola och omsorg fungerar väl, säger Malin Lauber (S), ordförande i kommunstyrelsen i Växjö kommun.Fler invånare anger att de har högre förtroende för politikerna 2022 än 2021, från 38 procent till 49 procent. På frågan om inflytande och insyn är det fler som upplever att de har insyn i kommunens verksamhet och möjlighet att kunna påverka beslut än tidigare. Det har skett en ökning sedan förra undersökningen med 14 procentenheter, från 13 procent till 27 procent. Trots detta är siffrorna något låga i förhållande till resten av resultatet i undersökningen.
Andelen invånare som känner sig mer trygga har också gått upp sen förra årets mätning, från 64 procent till 75 procent. Störst problem upplever man med personer eller gäng som bråkar eller stör samt narkotikahandel.
- Oron för gäng och narkotikahandel ligger något högre än riksgenomsnittet och vi vet sedan tidigare att den upplevda tryggheten varierar beroende var i kommunen man bor. Att stärka tryggheten kommer därför bli ett arbete vi fortsätter med, till exempel genom att satsa på fältverksamheten och mobila team i hela kommunen, säger Malin Lauber (S).Fakta om undersökningen
SCB:s medborgarundersökning är en attitydundersökning och ingen brukarundersökning. Undersökningen är tänkt att vara ett av flera verktyg för att få en bild av hur kommunens invånare ser på sin kommun. Därför hämtar Växjö kommun också in kunskap genom brukarundersökningar, direktmöten, invånardialog samt de synpunkter och klagomål som bland annat kommer in via webbplatsen vaxjo.se.