Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

18 september: VXO Zine Fest 2021

Den 18 september öppnar vi dörrarna till årets VXO Zine Fest. Vi planerar en coronavänlig mässa, vilket betyder att även årets evenemang kommer göras i mycket mindre skala än föregående år.

Grafik för Vxo Zine Fest

VXO Zine Fest 2021

Den 18 september öppnar vi dörrarna till årets VXO Zine Fest. Fanzineskapare visar och säljer sina skrifter, art prints, tygkassar, knappar och andra häftiga saker. DIY när den är som bäst! Vi planerar en coronavänlig mässa, vilket betyder att även årets evenemang kommer göras i mycket mindre skala än föregående år. Mer detaljerad information om mässan hittar du här Länk till annan webbplats..

Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer, och reserverar oss för eventuella ändringar.

Tid och datum för mässan

Lördag 18 september:
11-16 på Växjö stadsbibliotek
12-18 på Växjö konsthall

Drop in, fritt inträde! Mässan arrangeras av VXO Zine Fest, med stöd av Växjö konsthall, Det fria ordets hus, Växjö Stadsbibliotek och Svensk-danska kulturfonden.

Fanzinelabb

Välkommen in i labbet och träffa zinemakaren Miku Maria Gustavsson! Förutom den stora zinesamlingen går vi igenom olika vikmetoder, stilar och uttryck.

Miku berättar…. ”Kom och prova på att uttrycka dig i zines, personligt i perzines, något du gillar i fanzines, dikta i poezines eller samla ihop bilder i ett artzine. Eller varför inte göra en serie? Du bestämmer själv, det är hela grejen med zines och fanzines. Vi kommer att skapa zines genom att vika, häfta och sy ihop papper. Göra bilder med eller utan färg. Kollage av gamla tidningar. Jag kommer att leda zinelabbet med en mix av övningar och fritt skapande, med härliga exempel ur min zinesamling.”

Miku Maria Gustavsson arbetar idag som kommunikationsstrateg på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg men också som konstnär. När hon inte håller i zinesworkshops gör hon såklart sina egna zines, och inte minst samlar på dem! Miku ingår även i arrangörsgrupp till årets VXO Zine Fest.

Tid och datum för labbet: Lördag 18 september kl. 13-15, på Växjö konsthall.
Fritt inträde, från 15 år och uppåt. Material finnes på plats, men har du en favoritpenna är du välkommen att ta med den såklart. Vi börjar vid utsatt tid.

OBS! Anmäl ditt deltagande till labbet via konsthall@vaxjo.se, begränsat med platser.

VAD ÄR ETT ZINE?

Ett zine (uttalas zin, inte zajn, och är en förkortning av engelskans magazine) är ett självutgivet verk i liten upplaga av egna eller approprierade texter och bilder, troligen reproducerat via kopiator och/eller helt vanlig hemmaskrivare. Zines är antingen produkten av en enskild individ eller av en mycket liten grupp människor. Ett fanzine är en sorts zine, blandning av ordet fan och ordet magazine, är en icke professionell och icke officiell publikation producerad av fans av ett särskilt kulturellt fenomen såsom en litterär eller musikalisk genre för att underhålla andra som delar deras intresse.

Bland syftena med att skapa och publicera ett zine finns att dela en talang eller konst, eller utveckla en story, mer än att bara söka finansiell vinst. Zines och zineskapare väljer att trotsa konventionerna kring professionella design- och utgivningskanaler och istället skapa sina verk själva på sitt eget sätt. Vi tar saken i egna händer. Zines betonar den personliga kopplingen mellan skapare och läsare och förvandlar föreställda communities till ytterst verkliga sådana. Skapade i varierade format från text till seriestrippar, kollage och berättelser täcker zines breda ämnen som fan fiction, politik, poesi, konst och design, personliga anteckningar och mycket mer. Hur kan man göra annat än att älska det?

Ansökan till VXO Zine Fest 2021 - stängd!

Gör du fanzines? Ansök då om att ställa ut på fanzinemässan i september på Växjö konsthall, som arrangeras för tredje året i rad! Men snabba på, det är högt tryck i mailinkorgen. Gå in på VXO Zine Fests facebooksida Länk till annan webbplats. för uppdaterat info.

Frågor?

Alla frågor besvaras via vxozinefest@gmail.com.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 18 mars 2022