Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Försäljningen av delar av Växjö kommuns konstsamling

Försäljningen av delar av Växjö kommuns konstsamling startar den 1 februari klockan 12.00 och avslutas den 12 mars.

I lördags invigdes utställningen Allt ska bort - Allt går igen som är en kombination av Timo Menkes egna konstverk och verk ur Växjö kommuns konstsamling som nu är till salu.

Försäljningen sker i konsthallen med start 1 februari kl 12.00 och pågår fram till lördag 12 mars enligt ordinarie öppettider på Växjö konsthall.

Det kommer vara så kallad direktförsäljning av verken med marknadsanpassade priser. Det betyder att det inte kommer vara möjligt att tinga eller reservera verk. Försäljningen sker på plats och verket tas med hem vid besökets slut. För att alla ska få samma möjlighet till det verk vi säljer gäller heller ingen förtur för kommunanställda. Försäljningen kommer vara kontantfri och betalning sker med swish. Tillvägagångsättet är godkänt av kommunjurist och vi följer Riksantikvarieämbetets riktlinjer.

Växjö kommuns konstsamling består av ca 2300 verk. Det är cirka 350 verk, som plockas fram kontinuerligt under utställningen, som är till salu.

Bakgrund

Under hösten 2019 gjordes en inventering av samtliga konstverk i kommunhuset inför den kommande flytten till det nya kommunhuset. Verken plockades ned och personalen på konsthallen har gjort en översyn för att uppdatera det digitala konstregistret och avgöra vilka konstverk som fortsatt ska ingå i konstsamlingen. Delar av samlingen säljs nu till förmån för samlingen, till exempel för underhåll av befintliga verk samt för att utöka med nya verk på sikt.

I samband med byggnationen av det nya kommunhuset tillämpades enprocentregeln. Länk till annan webbplats. Det betyder att den konstnärliga gestaltningen där anpassas till just det huset. Något enstaka verk ur den befintliga samlingen kan komma att finns där men majoriteten av dem placeras på andra platser.

Syfte med försäljningen

Vid inventeringen av konstsamlingen bedömde vi att flera av verken behöver ramas om eller restaureras innan det är möjligt att placera ut dem i verksamheter igen. På konsthallen finns begränsat med ytor för förvaring av konst. De verk som behöver mer omsorg och exponering än vad Växjö kommun kan ge dem kommer därför att gå till försäljning.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 1 februari 2022