Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Restaurering av Stardust

Ett av de mest uppskattade verken är tillbaka. Restaureringen av verket finansierades med hjälp av försäljningen tidigare under året. 

En skulptur av flera dammvippor som gemensamt blir en regnbåge

Stardust, av Filippa Nilsson Kallhed © Bildupphovsrätt 2022. Foto: Anders Bergön.

Ett av de mest uppskattade verken ur Växjö kommuns konstsamlings är nu tillbaka på sin plats - Växjö stadsbibliotek. Restaureringen av verket finansierades med hjälp av försäljningen som utfördes tidigare under året.

Om Stardust

Stardust köptes in i samband med en utställning på Italienska Palatset med konstnären Filippa Nilsson Kallhed.

"När tanken på verket Stardust kom till 2014 var det i ett infall av begär. De färgglada, fluffiga förbrukningsartiklarna drog mig till sig och fick mig att tänka på barndomens estetik med pastelliga gosedjur och teveprogram. Jag insåg först senare det komiska i att de har en färgsättning som en regnbåge; varför är en så alldaglig sak som en städprodukt designad för att påminna om en symbol för hopp, drömmar och mångfald? Det blev utgångspunkten för formen på verket; dammvippor ihopsatta till en halvcirkel monterade på spegelglas.

I mitt arbete har många gånger identitetsskapande och inspiration från så kallad flickkultur med dess färger, symboler och material återkommit. Jag arbetar med skulptur och har ofta använt produkter och attribut som redan har en etablerad laddning och historia – detta har varit en viktig del i processen och hur det slutliga verket blir.

Sedan Stardust skapades har jag återkommit till verket i olika versioner och jag är glad över de olika associationer och betydelser som de har väckt hos betraktarna; från längtan, jämställdhet och symbol för HBTQ-rörelsen."

Filippa Nilsson Kallhed är Växjöfödd men idag baserad i Stockholm. Hon har studerat vid Umeå konsthögskola och har en master i fri konst vid Konstfack, Stockholm.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  På midsommarafton och midsommardagen håller konsthallen stängt

   

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 12 maj 2022