Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

3 september: Tal till nationen

Tillsammans med 25 andra spelplatser runt om i Sverige sänder vi föreställningen Tal till nationen live på storduk.

Rosa bakgrund med blommor med texten Tal till nationen

Vi visar Tal till nationen

Tillsammans med 25 andra spelplatser runt om i Sverige sänder vi föreställningen Tal till nationen live på storduk.

Konstgruppen Fuls nya föreställning är en hyllning till yttrandefriheten och görs tillsammans med musikern Sara Parkman. En antinationalistisk färgstark show och ett bombastiskt körverk som i valtider vill stå emot polarisering och värna yttrandefrihet. Mycket goda allsångsmöjligheter för dig som gillar att sjunga!

Tid och datum

Välkomna den 3 september klockan 19, fritt inträde. Arrangemanget görs i samarbete med Det fria ordets hus.

Om tal till nationen

Tal till nationen är en pjäs i form av ett tal för tre skådespelare. Inspirerad av verkliga och fiktiva tal ifrågasätts nationalismens exkluderande mekanismer och istället formas en hyllning till gemenskapen, bortom gränser och populistiska sanningar.

Nationen som tilltalas är en nation som finns på både Sjösala äng och i en båt på medelhavet. En nation som både kritiseras och som avkrävs rättigheter och kärlek. Allt utifrån perspektivet att kritik och värnandet av alla människors lika värde är grundläggande byggstenar i en demokrati.
Det fria ordet nyttjas inte bara i parlament och i demonstrationer utan också i protester mot rasistiska kommentarer under familjemiddagen eller mot transfoba skämt i fikarummet. Det manifesteras också i välkomnandet av nya grannar och att välja kärleken när hatet förefaller vara det enda möjliga alternativet. Dessutom återvänder i Tal till nationen den berömda tårtan från Europa Europa (Ful tillsammans med The Knife 2014) som en blinkning till Nato-tårtan men också som metafor för en selektiv välfärd.

Talet till nationen framförs av de tre skådespelarna Ellen Nyman, Alejandra Goic och Timimie Märak som backas upp av ett mäktigt flerspråkigt körverk – en 20-hennakör som leds av musikern Sara Parkman. Körverket är en omarbetning av verket Sång till välfärden som hade urpremiär på Riksteatern 2018. I Tal till nationen får de existerande sångerna också sällskap av nyskrivna och osläppta låtar. Så en kombo av exklusivt och sedan tidigare omtyckt material. Förbered dig på allsång!

Läs mer om föreställningen Tal till nationen här. Länk till annan webbplats.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 25 augusti 2022