Låna en upplevelse

Genom samverkan med Regionteatern, Kulturparken Småland, Musik i syd, Växjö Lakers, Östers IF, Växjö DFF och Växjö Vipers kan barn och unga under 18 år kostnadsfritt ta del av kultur och idrott under våren 2024.

Möjligheten att låna en upplevelse finns på Växjö stadsbibliotek, Tallgårdens bibliotek samt på biblioteken i Lammhult, Braås och Teleborg. Biljetter lånas på plats på biblioteken och går inte att reservera. Det går enbart att genomföra ett lån per upplevelse, det vill säga match eller kulturupplevelse.

Det finns ett begränsat antal biljetter och det först till kvarn som gäller. Biljetterna kan inte reserveras.

Så här går det till:

 • Biljetterna lånas ut på plats på biblioteken (stadsbiblioteket eller någon av filialerna i Braås, Lammhult och Teleborg samt på Tallgården)
 • För att låna biljetter behöver du ha ett lånekort.
 • Möjligheten att låna en upplevelse riktar sig till barn och unga under 18 år och lånas på barnets lånekort. Barnet måste vara med när lånet sker.
 • Varje lån inkluderar alltid två biljetter. Mindre barn kan ta med sig en vårdnadshavare och ungdomar kan ta med en kompis
 • Biljetterna återlämnas inte

Läs mer om hur du skaffar ett lånekort. Länk till annan webbplats.

Under våren 2024 erbjuds följande upplevelser

Regionteatern

Regionteatern är ett scenkonsthus som genom dans, teater och andra scenkonstformer skapar rum för möten, samtal och kulturellt utforskande. Regionteatern skapar scenkonst som är aktuell och modig och har ett särskilt fokus på att barn och unga ska få möjlighet att ta del av scenkonst och själva uttrycka sig konstnärligt.

Regionteatern ligger centralt i Växjö på Ringsbergsområdet på Västergatan 22–24. Hörslingor finns i samtliga föreställningslokaler. Det finns en rullstolsramp till vänster om entrén. Rullstolsbundna når foajéplanet via en särskild hiss. Teatervärdarna hjälper gärna till.

Kurt Quo Vadis?

En lekfull föreställning om önskan att bli sedd

Följ med antihjälten Kurt och hans son Bud (som egentligen borde vara på förskolan) på en slags hitta dig själv-resa genom tyska skogar, läkarmottagningar, båtresor och framför allt i en värld fylld av damm. En lekfull föreställning om Kurt, Erlend Loes workingclass-hero, som ständigt söker efter ett sätt att vara nöjd i sin tillvaro, vilket ju är så svårt när alla andra runt omkring är så himla mycket viktigare, och säkert nöjdare.

När:

 • Tisdag den 26 mars klockan 14:00 (Relaxed Performance)
 • Lördag den 27 april klockan 13.00

Var: Regionteatern, Ringsberg Växjö
Längd: Ca 60 min
Rek. från ålder: 6 år

Föreställning på tisdagen den 26 mars ges som Relaxed Performance. Det är en föreställningsform som är särskilt anpassad för publik i alla åldrar som av olika anledningar har svårt att gå på ordinarie föreställningar.

Hur skiljer sig Relaxed Performance från traditionella föreställningar?

Ljus och ljud: Starka ljuseffekter och höga ljud är oftast lätt mildrade.

Avslappnad attityd till rörelse och ljud: Publiken har en möjlighet att röra sig fritt in och ut ur salongen under pågående föreställning och det finns en förståelse för att det kan uppstå oväntade ljud eller rörelser.

Förberedande material: Besökare kan ofta förhandsgranska material som beskriver vad de kan förvänta sig under föreställningen, vilket kan minska oro eller förväntan.

Scenlabbet

Bästa starten på helgen!

Vi låter dig och ditt barn, från fyra år, få vara kreativa och utforska scenkonstens värld tillsammans med några av våra pedagoger. Med hjälp av dans, drama och bildövningar samt teaterns magiska rum får du och ditt barn skapa, leka, samarbeta och uttrycka er tillsammans på olika sätt där lust och glädje är i fokus.

När: lördagen den 27 April klockan 10:00

Var: Regionteatern, Ringsberg Växjö

Längd: ca 60 min

Rek. ålder: Från 4 år

Flow

Aldrig känner man sig så levande som när man skapar! Var med när grymma scenkonstnärer förvandlar scenrummet till en kreativ jamsession – med klassiska toner, rim och beats.

Har du någon gång själv varit ”i det”? Känt flow? Om inte är det hög tid! Vi vill definitivt ha med dig och ditt gäng på grejen.

Med turnéprojektet FLOW skapas en unik upplevelse i stunden, genom deltagarnas interaktion. Våra artister inleder med en streetdansföreställning på 20 minuter, som sätter tonen. Sedan är det publikens tur att bidra. Inga förkunskaper krävs. Frågan är bara: Antar publiken utmaningen?

När: lördagen den 4 maj klockan 16:00

Var: Regionteatern, Ringsberg Växjö

Längd: Ca 40 min

Musik i Syd

Musik i Syd är en regional musikinstitution som arbetar för att ge människor tillgång till levande musikupplevelser. Musik i Syd förmedlar musik på professionell nivå till både vuxna och barn genom en rad olika verksamheter och samarbeten. En sådan verksamhet är hemmascenen i Växjö, Nygatan 6, som har ett brett utbud av konserter och andra föreställningar för alla.

Nygatan 6 ligger – ja, du gissade rätt – på Nygatan 6 i Växjö, cirka 5 minuters gångavstånd från Växjö station. Café Nyfiket har öppet en timme innan och en timme efter föreställning. Där finns gott fika att köpa och roligt pyssel för barnen!

Entrén ligger i markplan, utan trappor, och på samma plan ligger konsertsalen och toaletter. Ledsagare följer med gratis och konsertsalen är utrustad med hörslinga.

Lördag 9 mars klockan 10.30-11.10
Jazzkattsväng på nya upptåg – med Swing Tarturo

Här var det gammeljazz som för hundra år sedan!

En flygande haj. Jazzfarmor med stajl. Reggaemoffas hund på besök en stund. Den årliga pannkaksfesten som mest blev brandkårssläck.
”Det började brinna och vi kom inte på vart vi skulle ringa! Det var 123 va?”

Det går som det går i Swing Tarturos värld men tillsammans blir det roligare att gå. Sjung med i ekokören och låt oss fira varandra med gemensam dans med snurr på vrist och twistande balans!

Rek ålder: 3 – 10 år
Längd: 40 min

Tisdag 26 mars klockan 14.00-15.00
Musikfemkamp för hela familjen

Ta med hela familjen på en musikalisk femkamp! Tillsammans hjälps ni åt att lösa frågor och uppgifter.

Vi kör musikquiz med olika svårighetsgrader, rytmövningar, allsång, musikmemory och gissa instrumentet. Oavsett om ni är musikmästare eller nyfikna nybörjare – varmt välkomna!

Rek ålder: Passar hela familjen 5 år och uppåt, förslagsvis 2–6 personer per lag

Kulturparken Småland

Smålands museum har en bred verksamhet med både permanenta och tillfälliga utställningar som på olika sätt belyser Kronobergs kulturhistoria i dåtid, nutid och framtid. Sveriges Glasmuseum är en separat del av Smålands museum där besökaren får följa det svenska glasets utveckling. I de olika utställningarna på Utvandrarnas hus skildras 1800 och 1900 talets stora emigrationsvåg till Amerika.

Smålands museum ligger på Södra Järnvägsgatan 2, på andra sidan bron från Växjö resecentrum. Utvandrarnas hus och Sveriges glasmuseum hittar du på Vilhelm Mobergs gata 4. Du tar dig enkelt till Smålands museum, Sveriges Glasmuseum och Utvandrarnas hus med tåg eller buss. Hållplatsen är Växjö resecentrum. Från Växjö resecentrum går du söder ut över bron mot sjukhuset.

Under våren 2024 kan du låna följande museiupplevelse:

Ett lån inkluderar inträde till Smålands museum, Utvandrarnas hus och Sveriges Glasmuseum.

Smålands Museum – Lekfullt

Nu finns det möjlighet att kostnadsfritt ta del av Smålands museums utställningar. För barnen finns särskilt utställningen Lekfullt som berättar om Smålands rika tradition av leksakstillverkning samtidigt som den ger massor av utrymme för barnen att leka och upptäcka!

Passa på att leka – i varje hörn väntar något kul och innan du vet ordet av, har du lärt dig massor och leksaker och lek.

Passar de yngre barnen!

Utvandrarnas hus

Utvandrarnas hus är Nordens största institut med fokus på emigrationen till Nordamerika. I Utvandrarnas hus finns både utställningar, arkiv, bibliotek och forskningsverksamhet. I utställningarna på Utvandrarnas hus skildras 1800 och 1900 talens stora emigrationsvåg till Amerika.

Passar de lite äldre barnen!

Sveriges glasmuseum

I de permanenta utställningarna ”Svenskt glas under sex sekler 2.0”, ”Kosta 1742” och ”Studioglas i förändring” kan du följa det svenska glasets utveckling från äldsta tid till nutidens fantastiska svenska studioglas.

Passar de lite äldre barnen!

Växjö Lakers

Växjö Lakers är ett av 2000 talets mest framgångsrika hockeylag i Sverige och vann så sent som säsongen 2022/23 SM guld. Lakers har elitlag i SHL samtidigt som de bedriver breddverksamhet för barn och unga. Förutom den dagliga verksamheten gör Växjö Lakers aktiviteter kring välgörande ändamål genom samverkan med olika organisationer.

Växjö Lakers hemmaarena är Vida Arena i Arenastaden. Ingång via huvudentrén. Parkering finns runt om Arenastaden. Det finns även goda möjligheter att åka kollektivt till Vida Arena med linje 3, 4 eller 8.

Under våren 2024 kan låna följande Hockeyupplevelser:

Växjö Lakers – IK Oskarshamn
Tisdag 12 mars klockan 19.00

Njut av spänning, glädje och dramatik när Växjö Lakers ställs mot Smålandsrivalen IK Oskarshamn den 12 mars. Nedsläpp är 19:00. Utöver ett hett smålandsderby är det sista grundseriematchen i Svenska Hockeyligan (SHL). Var med och skapa en härlig stämning i Vida Arena och heja fram laget till en ny seger!

Plats: Vida Arena

OBS! Upplevelsen kan lånas till och med den 5/3 kl. 19.00

Information om det väskförbud som råder på alla större evenemang. Länk till annan webbplats.

Östers IF

Föreningen Östers IF bildades redan 1930 och har fyra SM guld i bagaget. Östers IF bedriver elitverksamhet och spelar idag i Superettan. Föreningen har också breddverksamhet för barn- och unga. Genom Öster i Samhället bedrivs verksamhet för att nå en mångfald av målgrupper med målsättningen att bidra till en bättre vardag för alla barn och unga i Växjö.

Östers IF spelar sina hemmamatcher på Visma Arena i Arenastaden. Parkeringar finns runt om i Arenastaden och det går att ta sig till området med kollektivtrafik.

Du kan låna biljetter till följande av fotbollsmatcher

 • Östers IF – Degerfors IF (Seriepremiär) tisdagen den 2 april kl. 19.00
 • Östers IF – Örebro SK, tisdagen den 16 april kl. 19.00
 • Östers IF – Gefle IF, lördagen den 4 maj kl. 15.00
 • Östers IF – IK Oddevold, fredagen den 10 maj kl. 19.00
 • Östers IF – Landskrona BoIS, onsdagen den 22 maj kl. 19.00
 • Östers IF – Östersunds FK, söndagen den 16 juni kl. 15.00
 • Östers IF – Helsingborgs IF, måndagen den 24 juni kl. 19.00
 • Östers IF- GIF Sundsvall, lördagen den 20 juli kl. 15.00

Växjö DFF

Växjö DFF är en flick- och damfotbollsförening för ungdomar i alla åldersgruppen. Växjö DFF arbetar för att skapa samma förutsättningar för tjejers rätt till lika villkor inom idrotten. Föreningen bedriver både breddverksamhet för barn- och unga och elitverksamhet med aktivt lag i Damallsvenskan.

Växjö DFF spelar sina hemmamatcher på Visma Arena i Arenastaden. Parkeringar finns runt om i Arenastaden och det går att ta sig till området med kollektivtrafik.

Du kan låna biljetter till följande av fotbollsmatcher

 • Växjö DFF- Linköping FC, Lördag 27 april klockan 15.00
 • Växjö DFF - BK Häcken, Onsdag 8 maj klockan 19.00

Växjö Vipers

Växjö Vipers bedriver breddverksamhet för barn- och unga, såväl som elitverksamhet med aktivt lag i SSL. Säsongen 2016/17 tog laget sig enda till SM-final. Genom en aktiv paraverksamhet skapar Växjö Vipers förutsättningar för fler att ska kunna vara föreningsaktiva.

Växjö Vipers hemmaarena är Fortnox Arena i Arenastaden. Parkeringar finns runt om i Arenastaden och det går att ta sig till området med kollektivtrafik.

Under våren 2024 kan du låna följande innebandyupplevelser:

Växjö Vipers – Jönköping IK
Söndag 10 mars klockan 16.30

Gå på en spännande innebandymatch när Växjö Vipers möter Jönköping IK i Fortnox Arena. Matchen är extra viktig för båda lagen – Växjö Vipers ligger i dagsläget på andra plats i tabellen medan Jönköping IK slåss om att nå en slutspelsplats.

Plats: Fortnox Arena

Håll ögonen öppna! Du kommer kunna ta del ytterligare en slutspelsmatch eller kvalmatch under våren.

Senast uppdaterad: 26 april 2024