Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Diaccess digitala labb – en språngbräda till Växjös ITsektor

För Esam Alshekh ledde en plats som IT-trainee i Diaccess digitala labb till en första anställning.

Esam Alshekh är 36 år, bor idag i Tingsryd men kommer ursprungligen från Syrien. Han har universitetsexamen från Damaskus inom IT och har i Sverige kompletterat med ytterligare studier för att få specifika kunskaper inom front och back-end utveckling. Med en stark teoretisk bakgrund, men med avsaknad av arbetslivserfarenhet, tog han för drygt sex månader sedan en anställning som IT-trainee i Diaccess Digitala Labb.

Porträtt på Esam. Han har svart t-shirt och glasögon.

I labbet har Esam fått arbeta på såväl webbapplikationer som mobilapplikationer. Det projekt som han har varit mest involverad i är en webbapplikation för ”etableringssamverkan” som förvaltningen för arbete och välfärd inom Växjö kommun medverkar till att ta fram. Syftet med plattformen är att göra vägen kortare för integration för utrikesfödda. Esam har mer specifikt arbetat med den del inom plattformen som kallas ”kunskapspaketet” som knyter samman lärare och elever för undervisning och examinering. Det är uppdragsgivaren till detta projekt som nu givit Esam en projektanställning på fyra månader för att kunna fortsätta att bidra i projektet. Anställningen som han nu skrivit kontrakt för sträcker sig till slutet av juli, därefter hoppas han kunna fortsätta som programmerare.

- Drömmen är att arbeta med programmering, men jag är öppen för att ta alla olika typer av jobb som betalar uppehället, säger Esam.

Esam ser vidare framför sig att han ska flytta från Tingsryd till Växjö. Det är ett måste säger han, för det är i Växjö som IT-jobben finns. Han uppskattar den svenska arbetskulturen, där alla medarbetare får chans att diskutera och tycka till. Det ser han som den största skillnaden i jämförelse med Syrien som har mer hierarkisk styrning, där är det cheferna som bestämmer och arbetarna som genomför det som är bestämt menar han.

- Jag är en bra lyssnare och gillar problemlösning och det får jag utlopp för här. Jag är fokuserad på att leverera resultat, säger Esam.

Mer om hur det det digitala labbet fungerar

Senast uppdaterad: 8 april 2021