Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Läsning för Ukraina - en kväll för det fria ordet

Välkomna till en manifestation för fred, internationell solidaritet och det fria ordet. Svenska PEN, Översättarcentrum, 20-tal, Glänta, Ord&Bild, Bonniers konsthall, Dramaten, Göteborgs Litteraturhus, Malmö Stadsbibliotek, Uppsala Stadsteater, Det fria ordets hus och Växjö konsthall går samman och arrangerar en kväll med läsningar till stöd för våra ukrainska kollegor.

Läsningarna sker parallellt i fyra olika städer och samlar författare och översättare som framför texter skrivna av ukrainska kollegor. En del texter är äldre och påminner oss om de utbyten och publiceringar som skett genom åren, bland annat genom 20-tals utgivning. Andra texter skrivs och översätts i detta ögonblick. Vi kommer också lyssna till texter av ryska kollegor som skriver i protest mot regimen.

Flera av de medverkande är i direkt kontakt med ukrainska kollegor och många har också personlig erfarenhet av utbyten med landet. Kvällen utgår från PEN:s viktiga princip om att litteraturen inte känner några gränser och måste kunna spridas fritt.
Läsningar sker samtidigt i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Växjö.

Det fria ordets hus onsdag 2 mars klockan 18:00

Medverkande: Tina K Persson, Solveig Olsson-Hultgren, Christer Petersson, Ella Styf, Amanda Ekberg fler namn tillkommer...

Kontakter

Senast uppdaterad: 30 mars 2022