Är badvattnet rent?

Varje sommar tar vi regelbundna prover på vattnet vid cirka 40 olika badplatser i Växjö kommun. Var uppmärksam på algblomning vid våra sjöar och badplatser.

I mitten av juni varje år börjar vi ta prover. Det är cirka 40 badplatser som besöks mellan en och tre gånger under juni, juli och augusti, beroende av hur många badgäster stranden har. Då kontrolleras vattnets tjänlighet och om det uppstått algblomning.

Aktuell badvattenkvalitet

Badplatser och kvalitet på badvatten i Växjö kommun, Havs- och vattenmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Bada inte när det är algblomning

Algblomning kan förekomma i sjöar, hav och vattendrag och kan vara giftig. Därför ska du inte bada i vatten där det är algblomning. Risken för förgiftning är störst bland barn och djur eftersom de lättare får i sig vatten när de badar.

Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom i samband med kontakt av algblommande vatten. Hudirritation och ögonbesvär är vanliga symptom men även illamående, kräkningar och diarré kan förekomma.

Vid algblomning är vattnet grumligt eller består av tjocka massor av alger på ytan. Vattnet färgas också gulbrunt eller grönt och siktdjupet kan minska. Ofta blåser algblomningen in till stränder och vikar. Blåsten gör också att algblomningen kan blandas ut och se ut att försvinna snabbt, trots att den finns kvar i vattnet.

Så här ser vattnet ut vid algblomning:

Algblomning
Vatten i en sjö som är grönt på grund av algblomning

Mobilapp och sattelitövervakning kan varna för algblomning

Växjö kommun har en tjänst som tar satellitbilder för att bevaka om det är algblomningar i sjöarna Helgasjön, Örken, Innaren, Växjösjön, Trummen, Norra Bergundasjön och Södra Bergundasjön. Du kan ladda ner appen Cyanoalert för att se hur algblomningen ser ut i din sjö.

Cyanoalert visar alla badsugna och hundägare om det finns risk för algblomning vid den egna sjön. Det är också möjligt att ta kort och skicka in bilder på misstänkt algblomning och rapportera vattenfärg i appen. Rapporterad vattenfärg blir sedan synlig för andra användare.

Cyanoalert finns att ladda ner gratis där du vanligen laddar ned dina appar.

Läs mer om sattelitövervakningen

En algblomning bildas när det sker en kraftig tillväxt av friflytande växtplankton eller bakterier i sjöar och hav så att det bildas ett grönblått lager på vattenytan. Algblomning kan uppkomma om det finns mycket näring i vattnet, om vattnet är varmt och om det inte blåser för mycket. Algblomningar kan uppkomma relativt snabbt om det råder bra förhållanden i vattnet, men det kan också försvinna inom loppet av några timmar om det börjar blåsa eller regna. Algblomningar är ett naturligt förekommande fenomen, men i kraftigt övergödda sjöar (till exempel Norra Bergundasjön) kan de förekomma i stor omfattning.

Pollen i vattnet är helt ofarligt

Ibland blir vattnet gult i vattenytan av pollen från omgivande träd. Pollen är helt ofarligt och ser ut som ett gult mjöl i vattnet när man rör runt i det.

Algblomning skiljer sig från pollen genom att det är grönblått i färgen, lägger sig i vattenytan och kan vara lite trådigt när man rör i det med en pinne - lite som att blanda en oljebaserad målarfärg. Det kan också förekomma algblomningar när hela vattenmassan är jämngrön.

Så här ser vattnet ut när det är mycket pollen.
Senast uppdaterad: 3 juni 2024