Eldningsförbud i Kronobergs län

Eldningsförbud gäller i hela Kronobergs län från den 12 juni klockan 8.00 och tills vidare.

Stäng meddelande

Är badvattnet rent?

Varje sommar tar vi regelbundna prover på vattnet vid ca 40 olika badplatser i Växjötrakten. Var uppmärksamma på algblomning vid våra sjöar och badplatser.

I mitten av juni varje år börjar vi ta prover. Det är cirka 40 badplatser som besöks mellan en och tre gånger under juni, juli och augusti, beroende av hur många badgäster stranden har. Då kontrolleras vattnets tjänlighet och om det uppstått algblomning.

Vad är algblomning och hur kan jag upptäcka det?

Algblomning är en naturlig process när växtplankton massförökas. Det bidrar till att ytvattnet grumlas och ändrar färg till olika nyanser av blågrönt eller brunt (se bildexempel nedan). En särskild lukt kan även framkallas i samband med algblomning.

Undvik vattnet vid algblomning

Hur mycket alger det är i en viss sjö kan skifta från dag till dag, därför ska man vara uppmärksam. När algblomning sker ska man undvika att bada. Algerna kan vara farliga både att få i sig och att få på huden. Särskilt viktigt är det att inte låta barn leka i vattnet eller vid strandkanten då de är extra känsliga. Var också uppmärksam på att inte hundar eller andra husdjur badar eller dricker av vatten med mycket alger.

Symptom och komplikationer

Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom i samband med kontakt av algblommande vatten. Hudirritation och ögonbesvär är vanliga symptom men även illamående, kräkningar och diarré kan förekomma.

Badvattenstatus i kommunen

Du kan hålla dig uppdaterad om de senaste vattenprovsmätningarna i Växjö kommun på webbplatsen Badplatsen. Länk till annan webbplats.

Algblomning
Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juni 2021
Se och göra