Är badvattnet rent?

Varje sommar tar vi regelbundna prover på vattnet vid cirka 40 olika badplatser i Växjötrakten. Var uppmärksamma på algblomning vid våra sjöar och badplatser.

I mitten av juni varje år börjar vi ta prover. Det är cirka 40 badplatser som besöks mellan en och tre gånger under juni, juli och augusti, beroende av hur många badgäster stranden har. Då kontrolleras vattnets tjänlighet och om det uppstått algblomning.

Vad är algblomning och hur kan jag upptäcka det?

Algblomning är en naturlig process när växtplankton massförökas. Det bidrar till att ytvattnet grumlas och ändrar färg till olika nyanser av blågrönt eller brunt (se bildexempel). En särskild lukt kan även framkallas i samband med algblomning.

Undvik vattnet vid algblomning

Hur mycket alger det är i en viss sjö kan skifta från dag till dag, därför ska man vara uppmärksam. När algblomning sker ska man undvika att bada. Algerna kan vara farliga både att få i sig och att få på huden. Särskilt viktigt är det att inte låta barn leka i vattnet eller vid strandkanten då de är extra känsliga. Var också uppmärksam på att inte hundar eller andra husdjur badar eller dricker av vatten med mycket alger.

Symptom och komplikationer

Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom i samband med kontakt av algblommande vatten. Hudirritation och ögonbesvär är vanliga symptom men även illamående, kräkningar och diarré kan förekomma.

Badvattenstatus i kommunen

Du kan hålla dig uppdaterad om de senaste vattenprovsmätningarna i Växjö kommun på webbplatsen Badplatsen. Länk till annan webbplats.

Mobilapp varnar för algblomning

Med hjälp av en experimentell app i mobilen kan du som är badsugen få veta om det finns alger i vattnet vid badplatsen där du vill bada.

Tjänsten heter CyanoAlert och innebär att kommunen får information från dagliga satellitbilder om det är algblomning vid de platser kommunen har valt att bevaka (Helgasjön, Örken, Innaren, Växjösjön, Trummen, Norra Bergundasjön och Södra Bergundasjön). Det gäller både badplatser och platser där råvatten tas in för dricksvattenproduktion. Tjänsten kan också visa om algblomningen i sjöarna är ofarlig eller om det finns giftiga cyanobakterier (blågröna alger) i algblomningen.

Genom att ladda ner appen kan alla badsugna och hundägare se om det finns risk för algblomning vid den egna sjön. Det är också möjligt att ta kort och skicka in bilder på misstänkt algblomning och rapportera vattenfärg i appen. Rapporterad vattenfärg blir sedan synlig för andra användare.

Appen, som är under utveckling, finns att ladda ner gratis där du vanligen laddar ned dina appar, exemelvis Google Play.

Algblomning
Senast uppdaterad: 5 augusti 2022